Abiznis

Kese sa logotipom se ne smiju naplaćivati

2607kese
T
rgovci ne smiju naplaćivati promotivne kese i torbe koje služe za nošenje kupljenih proizvoda, jer će navedena radnja biti zakonski sankcionisana, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Kese sa logotipom se ne smiju naplaćivati
Portal AnalitikaIzvor

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu, Jovo Rabrenović, kazao je da član 22 novog Zakona o zaštiti potrošača, koji je počeo da se primjenjuje u utorak, predviđa da se kese i torbe koje služe za nošenje kupljenih proizvoda i imaju u potpunosti ili djelimično logotip, znak, slogan i naziv proizvođača ili trgovca, smatraju promotivnim materijalom.

„Takvu ambalažu trgovac ne smije naplatiti“, rekao je Rabrenović agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, naplata ovakvih kesa od tri do pet centi je uobičajena praksa kod trgovaca koji na taj način dodatno uvećavaju račun potrošača, a da on na tako nešto nije dao pristanak.

„Odredbama važećih zakona, koji uređuju zaštitu potrošača i rad inspekcijskih organa, odnosno nadležnih inspektora, takva pojava će biti kažnjena“, upozorio je Rabrenović.

Ukoliko potrošač smatra da je njegovo pravo prekršeno, obavezan je da učini sve kako bi zaštitio prava garantovana Zakonom.

„Prije svega, potrošač u tom slučaju treba da se obrati Upravi za inspekcijske poslove, a takođe, potrošač se može obratiti i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom potrošača“, kazao je Rabrenović.

On je dodao da će se nedavno osnovani Savjet za zaštitu potrošača baviti svime što može da doprinese poboljšanju položaja potrošača u Crnoj Gori - predlagaće odgovarajuće mjere i aktivnosti, razmatrati nacrte propisa koji se donose u ovoj oblasti, davati mišljenja o potrebi izmjena i dopuna postojećih i donošenju novih propisa u ovoj oblasti i sveobuhvatno doprinijeti jačanju prava potrošača.

„Zato je neophodno da se potrošači aktivno uključe u sprječavanje zloupotrebe Zakona o zaštiti potrošača, jer je to prevashodno njima u korist i na taj način će se spriječiti pojave nepoštovanja i kršenje prava potrošača“, poručio je Rabrenović.

Izvor: MINA; foto: sodalive.ba

Portal Analitika