Društvo

VUJIČIĆ: Politički kriterijum presudan za izbor VDT-a

2607Vujicic
N
akon što ni u trećem pokušaju crnogorski parlamentarci nijesu uspjeli da izaberu Vrhovnog državnog tužioca koordinator programa vladavine prave u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić rekao je za radio Antena M da se postavlja pitanje hoće li VDT biti izabran i u drugom krugu glasanja.

VUJIČIĆ: Politički kriterijum presudan za izbor VDT-a
Portal AnalitikaIzvor

"Prvo pitanje koje se postavlja jeste da li nam uopšte i treba Tužilački savjet s obzirom na to da evo već drugi put prijedlozi koji dolaze od Tužilačkog savjeta ne prolaze. Čini se da je nekako politčki kriterijum prvi za izbor VDT-a i naprosto političke partije ne mogu da se izdignu iznad toga, a suviše veliki posao nas očekuje“, objasnio je Vujičić.

On je dodao da je drugo veliko pitanje „zašto smo otvarali poglavlja 23 i 24 jer jedna od glavnih osoba koja je zadužena da pokaže da postoji vladavina prava je vrhovni državni tužilac a mi ga ne možemo izabrati“.

„Na taj način smo pokazali da i to otvaranje poglavlja je bilo pro forme. Treća stvar je da li smo mi iskreno željeli usvajanje ustavnih izmjena, ukoliko ne mogu da se pretoče i realizuju u praksi", navodi koordinator programa vladavine prave u Građanskoj alijansi.

Vujičić kaže da u trenutnoj pat poziciji ne vidi mogućnost izbora VDT-a.

"Ono što političke partije moraju da shvate u ovom trenutku jeste da moraju da se izdignu iznad partijskih interesa. Moraju da sjednu i da se dogovore koji su to osnovni kriterijumi da bi se VDT izabrao. Ove stvari na koje oni sada gledaju-na taj način se neće izabrati. Ne sada nego bojim se i u nekom dužem vremenskom periodu. Čak i da se izabere i u drugom krugu, taj drugi krug će biti tek na jesen. Tako da konstantno gubimo vrijeme a naprosto ga nemamo", zaključuje Vujičić.

Izvor: antenam.net; foto:cdm.me

Portal Analitika