Abiznis

ROĆEN: Rudnik uglja je profitabilna kompanija, prosječna zarada iznosi 710 eura (VIDEO)

rocenok
- Investirali smo između 110 i 120 miliona eura, većinom iz tekućeg poslovanja a manjim dijelom iz bankarskih kredita. Investicije su se odnosile na izmještanje rijeke Ćehotine, eksproprijaciju četiri naselja kao i eksproprijaciju 100 hekatara zemlje u pljevaljskom polju, naveo je Roćen.

ROĆEN: Rudnik uglja je profitabilna kompanija, prosječna zarada iznosi 710 eura  (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Pljevaljski Rudnik uglja je uspješna, profitabilna kompanija koja brine o svojim zaposlenim, i koja je stvorila sve pretpostavke za kontinuiranu proizvodnju uglja, ocijenjeno je iz menadžmenta rudarske firme.

- Rudnik uglja Pljevlja je danas profitabilna kompanija. Svoju poslovnu stabilnost smo dokazali poslovanjem u prošloj godini i za prvih šest mjeseci ove godine- kada smo ostvarili pozitivan rezultat. Prošle godine, dobit je iznosila 1,2 miliona eura, a ove godine, takođe, ćemo imati profit, rekao je vršilac dužnosti izvršnog direktora Rudnika uglja Vuk Roćen.

Prema njegovim riječima, pljevaljska kompanija je, u proteklih sedam- osam godina, uradila mnogo na polju investicija.

- Investirali smo između 110 i 120 miliona eura, većinom iz tekućeg poslovanja a manjim dijelom iz bankarskih kredita. Investicije su se odnosile na izmještanje rijeke Ćehotine, eksproprijaciju četiri naselja kao i eksproprijaciju 100 hekatara zemlje u pljevaljskom polju, naveo je Roćen.

rudnikokOn je istakao da Rudnik uglja sada raspolaže sa novom i modernom rudarskom opremom.

- Rudnik uglja je nabavio opremu vrijednu više od 50 miliona eura, sada imamo nove dampere i sve bolje funkcioniše, objasnio je Roćen.

Menadžment Rudnika uglja je za vrijeme Roćenovog mandata, puno uradio na optimizaciji poslovanja i rješavanju problema viška zaposlenih.

- Smanjili smo broj zaposlenih sa 1750 na 1050, a istovremeno smo povećali proizvodnju uglja za 30 odsto, a proizvodnju otkrivke za 50 odsto, precizirao je prvi čovjek menadžmenta.

U Rudniku uglja se redovno isplaćuju zarade, koje su značajno veće od državnog prosjeka od 480 eura.

- Prosječna zarada po zaposlenom iznosi 710 eura. Osim zarada, puno se ulaže u poboljšanje standarda zaposlenih. Godišnje za rješavanje stambenih potreba izdvaja se 6 odsto bruto zarada, što na godišnjem nivou iznosi blizu milion eura, poručio je on.

Rudnik uglja je stvorio sve pretpostavke za kontinuirani rad kako bloka jedan termoelektrane tako i drugog bloka kada to bude potrebno.

- Svi ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući domaćinskom i profesionalnom radu sadašnjeg menadžmenta, koji je svo vrijeme igrao „presing“ da bi Rudnik uglja bio ovo što jeste-uspješna i profitabilna kompanija, zaključio je Roćen.

Podsjetimo, ugovori o radu sa kompletnim menadžmentom kompanije su raskinuti prije nekoliko mjeseci, a novi menadžment bi trebao da bude izabran u avgustu.

Na kopovima Rudnika uglja se, kako se čulo od upravnika, obavlja proizvodnja u sve tri smjene.

- Dnevno se termoelektrani Pljevlja isporučuje oko 6.000 tona uglja u tri smjene. Sa sigurnošću mogu da kažem da će se plan proizvodnje ostvariti do kraja godine, rekao je Golub Đondović, upravnik kopa Potrlica, koji je sastavni dio Rudnika uglja.

 

 

 

 

Portal Analitika