Abiznis

U Crnu Goru dolaze IT giganti?

2607giganti
S
vjetski poznate kompanije iz sektora informacionih tehnologija (IT) uskoro bi mogle da posluju iz naše države, potvrđeno je Vikend novinama iz Agencije za promociju stranih investija Crne Gore.

U Crnu Goru dolaze IT giganti?
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od investitora je zainteresovan za otvaranje „IT parka“ u Podgorici i na Cetinju i za dovođenje kompanija kao što su Facebook, LinkedIn, Instagram, WhatsApp i druge u Crnu Goru.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija u Crnoj Gori Miloš Jovanović za Vikend novine je kazao da je najrealnije očekivati realizaciju projekta izgradnje „IT parka“ i dovođenja informatičkih giganata kod nas.

„Najbrže očekuje realizaciju projekta pravljenja „IT parka“. Jedan investitor je zainteresovan za taj projekat, a jedan dio bi bio otvoren na Cetinju, a dio u Podgorici. „IT park“ u stvari znači da investitor kod nas dovodi poznate svjetske kompanije i seli ih u Crnu Goru. Zbog poreza, zbog olakšica, zbog podsticaja“, rekao je Jovanović.

On je dodao da je prednost naše države u odnosu na druge oporezivanje IT sektora koje iznosi devet odsto.

„IT se u Americi oporezuje preko 30 odsto, u Evropi isto, a kod nas je devet odsto i mi smo najkonkurentniji u regionu“, istakao je Jovanović.

Prema riječima Jovanovića u tim firmama bi trebalo od 5.000 do 6.000 ljudi konstantno da radi u Crnoj Gori. Sa novim kompanijama kako smatra direktor Agencije za promociju stranih investija Crne Gore oživjela bi i lokalna zajednica.

Izvor: Vikend novine; foto: moneycontrol.com

 

Portal Analitika