Abiznis

Kamatne stope neće biti ograničene

2507skupstina1
S
kupština danas nije usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o obligacionim odnosima, kojim je bilo predviđeno ograničavanje kamatnih stopa.

Kamatne stope neće biti ograničene
Portal AnalitikaIzvor


Izmjenama i dopunama zakona, koje je predložio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, bile su obuhvaćene takozvana valutna klauzula i ograničavanje kamatnih stopa., javlja Mina.



Prema predlogu, kamatna stopa prema kompaniji ili preduzetniku ne može biti veća od 14 odsto, prema pojedincu ne veća od 15 odsto, dok mikrofinansijska institucija (MFI) preduzeću i pojedincu ne može odobriti kamatu veću od 16 odsto.



Poslanici su na današnjem zasjedanju usvojili izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji bitrebalo da doprinesu bržem usklađivanju zakonodavstva i institucionalne podrške poljoprivredi sa evropskim principima i zahtjevima i Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.



Skupština je usvojila i izmjene i dopune zakona o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica i o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru.



Usvojeni su i zakoni o nadzoru proizvoda na tržištu, kao i o potvrđivanju Sporazuma između vlada Crne Gore i Hrvatske o saradnji u oblasti turizma.



Poslanici su usvojili izvještaje o radu Savjeta za finansijsku stabilnost i o stanju na tržištu osiguranja u Crnoj Gori u prošloj godini. Usvojen je Godišnji izvještaj o radu Komisije za hartije od vrijednosti i stanju na tržištu hartija od vrijednosti za prošlu godinu.



Poslanici se danas nijesu izjašnjavali o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o stranim investicijama, jer nijesu mogli da se usaglase o tome da li je za njegovo usvajanje potrebna dvotrećinska većina, s obzirom na to da tretira imovinska prava stranaca.

foto: rtcg.me

Portal Analitika