Društvo

Oslobođeni optuženi u slučaju “Mis Pat”

1206sud
V
ijeće sudija Višeg suda Predraga Tabaša oslobodilo je optužene u predmetu pozanatom kao "Mis Pat" u kojem se sudilo zbog stradanja 35 Roma sa Kosova, nakon potapanja broda u teritorijalnim vodama Crne Gore 1999. godine, objavila je TV Vijesti.

Oslobođeni optuženi u slučaju “Mis Pat”
Portal AnalitikaIzvor

Iako je brod bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade, te noći je na njega ukrcano oko 70 ljudi koji je trebalo ilegalno da pređu Italiju. Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac se prevrnuo, a u brodolomu je nastradalo 35 osoba, 13 je identifikovano dok se ostali vode kao nestali, prenosi TV Vijesti.

Zbog potapanja čamca "Mis Pat", prema optužnici Višeg državnog tužilaštva okrivljeni su Agim Gaši, Ramadan Balja, Ismet Balja i Refih Hodžić koji se nalaze u bjekstvu. Pored njih na optužnici su se našli i Joko Nikaljević, Goran Đuričković i Saša Boreta.

U optužnici piše da su Gaši, zatim Ramadan i Ismet Balja obećali raseljenim Romima sa Kosova prevoz do Italije uz novčanu naknadu. Oni su se, prema optužnici, dogovorili sa Nikaljevićem, Boretom, Đuričkovićem i Hodžićem da obezbijede čamac.

Nakon oslobađajuće presude, advokati optuženih nijesu krili zadovoljstvo odlukom suda.

"Srećna sam, mislim da je sud zaista bio na visini svog zadatka", kazala je Spomenka Jovanović, advokatica Saše Borete.

Advokat Ramadana i Ismeta Balje, Zdravko Begović rekao je da pitanje ko je izvršio ovo krivično djelo treba poslati na drugu adresu.

"Ta lica su negdje nastradala, a zbog čega pravi krivci nijesu dovedeni pred sud to treba pitati nekog drugog", naglasio je Begović.

Optuženi Joko Nikaljević kazao je da nije mogao da vjeruje da će doći dan kada će Viši sud donijeti ovakvu odluku.

"Poslije 15 godina golgote prosto čovjek ne može da shvati da dođe i ovakav dan", istakao je Nikaljević.

Portal Analitika