Društvo

Marković: Režim platio Mandiću ćutanje o nalogodavcima ubistva Jovanovića

nikola
O
dlukom sudija Ustavnog suda da se ukine presuda Vrhovnog i Apelacionog suda režim je platio Damiru Mandiću decenijsko ćutanje o nalogodavcima ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, kazao je predsjednik Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare Nikola Marković.

Marković: Režim platio Mandiću ćutanje o nalogodavcima ubistva Jovanovića
Portal AnalitikaIzvor

Ustavni sud ukinuo je danas presude Vrhovnog i Apelacionog suda kojom je Damir Mandić osuđen za saučesništva u ubistvu Duška Jovanovića zbog povrede prava na pravično suđenje i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje.

Marković tvrdi da sada postaje jasno zašto je Vlada odbila da raspiše nagradu koja bi dovela do pronalaženja nalogodavaca I ubica Duška Jovanovića.

“Zanimljivo je da se u posljednje vrijeme puštaju na slobodu napadači na Tufika Softića i Lidiju Nikčević, a i današnja presuda govori da možemo očekivati nove napade na novinare”, rekao je za TV Vijesti Marković.

On je pozvao Ustavni sud da saopšti zašto nije brinuo ustavnim pravima porodice Duška Jovanovića.

“Oni imaju ustavna i zakonska prava da očekuju da ubice njihovog Duška budu u zatvoru, gjde im je i mjesto”, istakao je Marković.

Mandićev advokat Branislav Tapušković nije krio zadovoljstvo zbog odluke sudija Ustavnog suda.

“Iznenađen sam odlukom. Drago mi je što ćemo se ponovo uhvatiti u koštac sa tim stvarima”, kazao je za TV Vijesti Tapušković.

Poslije usvojene žalbe, Mandićev advokat će uskoro tražiti da se i njegov klijent u daljem postupku brani sa slobode.

Damir Mandić prvom presudom, koju je u decembru 2006. godine donijelo Vijeće nekadašnjeg sudije podgoričkog Višeg suda Radovana Mandića, oslobođen je uslijed nedostatka dokaza.

Presuda je ukinuta, nakon čega ga je sudija Lazar Aković u aprilu 2009. godine, na osnovu istih dokaza osudio na 30 godina zatvora, ali je tu kaznu preinačio Apelacioni sud na 18 godina robije.

Glavni i odgovorni urednik lista Dan ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije u Podgorici. (CdM, TV Vijesti)

 

Portal Analitika