Društvo

Ustavni sud ukinio presudu Damiru Mandiću

usud
U
stavni sud, odlučujući o ustavnoj žalbi Damira Mandića, kojeg zastupa Branislav M.Tapušković, advokat iz Beograda, na današnjoj sjednici, usvojio je ustavnu žalbu i ukinuo presude Vrhovnog suda Crne Gore, Kzp.br. 28/10, od 20. aprila 2010. godine i Apelacionog suda Crne Gore, Kž.br. 828/09, od 4. decembra 2009. godine i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje, zbog povrede prava na pravično suđenje iz člana 32. Ustava Crne Gore i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud ukinio presudu Damiru Mandiću
Portal AnalitikaIzvor

Sud je, između ostalog, ocijenio da u krivičnim postupcima i tužilac i sud moraju voditi računa da optuženom stave na raspolaganje sve dokaze koji bi mu mogli ići ne samo na teret, već i u njegovu korist (Evropski sud za ljudska prava, Edwards protiv Velike Britanije, presuda od 16.12.1992.godine, serija A broj 247-B, st.36). Neposredno izvođenje dokaza u prisustvu optuženog predstavlja jedan od osnovnih elementa pravičnog postupka, tako da odbrana ima mogućnost da daje prigovore, postavlja pitanja, ukazuje na nedostatke i sl. (Evropski sud za ljudska prava, Barbera, Meeseque i Jabardo protiv Španije, presuda od 6.12.1988.godine, serija A broj 146, st.76-68). Sva prava, iz stava 3. člana 6. Evropske konvencije, izvode se iz generalnog principa prava na pravično suđenje, koji je garantovan stavom 1. i čini njegov sastavni dio, a obuhvata i procesne postulate kao što su jednakost oružja i pravo na neposredno učestvovanje u dokaznom postupku, što po nalaženju Ustavnog suda u konkretnom predmetu nije obezbijeđeno.

Odluka Ustavnog suda, naknadno će biti dostavljena strankama u postupku i objavljena na web-stranici Ustavnog suda Crne Gore. Mandić je presudom bio osuđen na 18 godina zatvora zbog umiješanosti u ubistvo urednika "Dana" Duška Jovanovića.

 

 

Portal Analitika