Društvo

CEMI pozdravio odluku Ustavnog suda

2207Zlatko_Vujovic2
C
eMI je saopštio da pozdravlja odluku Ustavnog suda da se pokrene postupak ocjene ustavnosti odredbe člana 21 stav 2 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika shodno kojoj je uvedeno pravilo da izborna lista može biti utvrđena i bez potpisa podrške ukoliko politička partija ili grupa birača koja je podnosilac izborne liste ima poslanika u Skupštini Crne Gore, podnesenoj od strane CEMI-ja.

CEMI pozdravio odluku Ustavnog suda
Portal AnalitikaIzvor


Kako se navodi u saopštenju ove NVO koje potpisuje predsjednik UO

Zlatko Vujović

, odlukom su u potpunosti potvrđeni navodi CeMI-jeve inicijative da ovako koncipirana zakonska norma u privilegovan položaj stavlja političke partije ili grupe birača koje imaju tzv. „parlamentarni status”, naspram političkih partija ili grupa birača koje su podnosioci izborne liste, a koje nemaju poslanike u Skupštini Crne Gore, čime se na direktan način krši osnovni princip o jednakosti biračkog prava. Očekujemo da će Ustavni sud u što skorijem roku donijeti odluku kojom će navedenu normu proglasiti neustavnom i staviti van snage.



"Ustavni sud je u odluci ocijenio da je razlika u pravnom tretmanu političkih partija koja se uvodi navedenom normom diskriminatorska i da nije utemeljena na objektivnom i razumnom opravdanju. Ustavni sud je, između ostalog naveo, da je na ovaj način narušen osnovni princip o jednakosti biračkog prava. Sud je takođe, vodeći se načelom pravne sigurnosti odlučio da do donošenja konačne odluke privremeno obustavi izvršenje pojedinačnih akata i radnji, radi sprječavanja mogućih neotklonjivih štetnih posljedica koje bi u praksi mogle nastati zbog primjene navedene odredbe", navodi se u saopštenju.



U CeMI-ju izražavaju zabrinutost činjenicom da još uvijek nije konstituisana Državna izborna komisija Crne Gore, iako su rokovi za njeno konstituisanje, shodno odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika već odavno istekli.

 

CeMI poziva nadležno skupštinsko tijelo – administrativni odbor, da što hitnije raspiše novi konkurs za izbor Predsjednika DIK-a i u što kraćem roku imenuje ostale članove državne izborne komisije iz reda političkih partija i predloži člana DIK-a iz reda NVO i univerziteta, shodno ranijem konkursu po kome još uvijek nije donesena odluka, zaključuje se u saopštenju.

foto: rtcg.me

Portal Analitika