Društvo

Fondacija Petrović Njegoš: Charfi i Lebrun laureati nagrade Nikola Tesla

2207NIKOLA-TESLA
M
eđunarodna nagrada Nikola Tesla, koju je ustanovila Fondacija Petrović Njegoš, biće dodijeljena 20. septembra u Dvorcu Kruševac, sjedištu Fondacije, a ovogodišnji laureati su profesorica Faouzia Farida Charfi iz Tunisa i Filip Lebrun iz Francuske. Nagrada NikolaTesla je uspostavljena kako bi se odala počast vizionaru i fizičaru čije ima nosi, a njen cilj je promocija naučnog istraživanja i tehnološkog stvaralaštva, kazala je za Portal Analitika Milica Perišić iz Fondacije Petrović Njegoš.

Fondacija Petrović Njegoš: Charfi i Lebrun laureati nagrade Nikola Tesla
Portal AnalitikaIzvor

Ona  ističe da će dodjeli nagrade prisustvovati visoki crnogorski zvaničnici, direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, rektor Univerziteta u Zagrebu, direktor Tesla Memoriala u Njujorku i mnogi drugi međunarodni gosti.

Faouzia Farida Charfi iz Tunisa kandidovana je za prestižnu nagradu za kvalitet naučnog rada, posebno u području elektromagnetizma, za građansku borbu posvećenu uključivanju žena u nauku. Filip Lebrun kandidovan je za ulogu u izgradnji kriogenog sistema, koji čini najdelikatniji dio velikog hadronskog sudarača LHC, najvećeg i najsnažnijeg akceleratora čestica u CERN-u, kao i za doprinos u otkrićima u vezi sa Higgsovim bozonom 2012. godine.

Mladi istraživač iz jedne od zapadno-balkanskih zemalja dobiće posebnu podsticajnu nagradu koja će mu omogućiti da nastavi svoja originalna naučna istraživanja.

Perišić podsjeća da se izvršni odbor Nagrade Nikola Tesla sastao 27. juna 2014. u sjedištu Fondacije Petrović Njegoš u Parizu kako bi odlučio o izboru laureata .

Konstitutivna sjednica Nagrade Tesla održana je 14. marta 2014, u Fondaciji Simone i Cino del Duca Instituta Francuske u Parizu.

Na sjednici koju su sazvali predsjednici Fondacije Petrović Njegoš princ Nikola Petrović Njegoš i Programa MED 21, odazvali su se predstavnici Teslinog muzeja u Beogradu, Univerziteta u Zagrebu, eminentni naučnici i predavači sa Ecole Normale Superieure u Parizu,  Univerziteta Paris - Sud, Univerziteta New York u Francuskoj, članovi Akademije nauka Francuske i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku  2007. Godine.

Naša sagovornica naglašava da je na konstitutivnoj sjednica usvojen je Pravilnik o radu kojim su definisani kritrijumiu izboru budućih laureata nagrade u tri kategorije, uključujući i podsticajnu nagradu koja će biti dodjeljena mladom istraživaču iz zemalja zapadnog Balkana.

Na konstitutivnoj sjednici usvojeni su petogodišnji mandati članova izvršnog odbora nagrade: predsjednik, Princ Nikola Petrović Njegoš i potpredsjednici  profesor Mohamed Nadir Aziza, profesor Vladimir Jelenković, profesor Aleksa Bjeliš.

Članovi Odbora su: profesori Albert Fert, Sebastien Balibar, Žan Pjer Bibring, Sem Azuliz, dok je sekretarka nagrade Svetlana Jevtović.

foto: huffingtonpost.com

Portal Analitika