Društvo

Sindikat ZIKS-a iniciraće štrajk ako ne počnu razgovori sa Upravom

2107ZIKS
S
indikat Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) dostaviće Upravi te instititucije odluku o stupanju u štrajk upozorenja koji je planiran za 28.jul, ukoliko ne započnu sa razgovorima do 24.jula.

Sindikat ZIKS-a iniciraće štrajk ako ne počnu razgovori sa Upravom
Portal AnalitikaIzvor

Sindikat ZIKS-a je, na današnjoj sjednici Izvršnog odbora, donio niz odluka povodom događaja koje se dešavaju u toj instituciji, a vezano za planirani i zabranjeni štrajk upozorenja, priložene zahtjeve i same propratne stvari koje su se desile.

“Kako nam je Inspekcija rada zabranila održavanje štrajka zbog tehničkih grešaka, mi smo se ovaj put u skladu sa instrukcijama inspektora rada i samog njihovog zapisnika potrudili i eleminisali sve nedostatke”, kaže se u saopštenju Izvršnog odbora Sindikata ZIKS-a dostavljenom agenciji MINA.

U dogovoru sa Upravom ZIKS-a, kako su naveli, pokrenuta je inicijativa za razgovore, koji će, kako je saopšteno, početi sredinom ove sedmice.

“Ukoliko se na vrijeme počne sa razgovorima, a mi uvidimo da ničemu ne vode, kao i da se bespotrebno odugovlače i da neće biti nekih bitnijih rezultata, odlučili smo da štrajk upozorenja zakažemo za 5. avgust”, navodi se u zaključcima Izvršnog odbora.

Iz Sindikata su kazali da su svi zahtjevi, koje će uputiti nadležnima, koncipirani i sastavljeni po zahtjevima radnika ZIKS-a, koji očito, kako su naveli, nisu zadovolji odnosom prema njima, odnosno uslovima vezanim za radno pravni status i uslovima rada.

“A glavni pokazatelj toga je veliki broj zaposlenih koji su bili prisutni na otkazanom štrajku upozorenja”, dodali su iz Sindikata ZIKS-a.

Iz Sindikata su, komentarišići saopštenje koje je dao ZIKS 18. jula povodom tvrdnje da nije vršen pritisak na članove Izvršnog odbora te organizacije i na ostale zaposlene u ZIKS-u kazali da je “prisak direktni i indirektni vršen sa svih nivoa upravih stuktura u ZIKS-u”.

“Sljedeći put ćemo ukoliko se to nastavi iznijeti u medije pojedinosti i imena ljudi koji su vršili pritisak, a sve po nivoima”, najavili su iz Sindikata ZIKS-a.

Oni su poručili da je sve što su kazali istina, “a ukoliko neko smatra da te tvrdnje nisu tačne slobodno neka podnese tužbe za klevetu”.

Izvor: MINA; foto: cdm.me

Portal Analitika