Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • PEJOVIĆ: Izuzetan uspjeh crnogorskih umjetnika na 42. Bijenalu crteža Svjetske galerije „Osten“

PEJOVIĆ: Izuzetan uspjeh crnogorskih umjetnika na 42. Bijenalu crteža Svjetske galerije „Osten“

2107ostensk
S
vjetska galerija crteža Osten organizuje 42. Bijenale crteža, koji će biti otvoren 18. septembra u Skoplju, a glavne nagrade pripašće Marini Abramović i posthumno Huanu Mirou.

PEJOVIĆ: Izuzetan uspjeh crnogorskih umjetnika na 42. Bijenalu crteža Svjetske galerije „Osten“
Portal AnalitikaIzvor

Kako je za Portal Analitika rekao direktor Narodnog muzeja Crne Gore i jedan od članova žirija ovogodišnjeg bijenala mr Pavle Pejović, Abramović će biti uručen Gran pri za životno djelo, dok je Mirou posthumno pripala nagrada Svjetsko kulturno nasljedstvo. O laureatima su u ovom dijelu zajednički odlučivali članovi Savjeta i takozvani ambasadori skopske galerije.

- Galerija Osten iduće godine obilježava sedamdeset godina postojanja, a jedan od njenih osnivača je Vasilije – Cico Popović, slikar i karikaturista koji je porijeklom Crnogorac, a u Skoplju je proveo cijeli život – kazao je Pejović.

2107marinaostenSagovornik Portala Analitika je pojasnio i da ova galerija ima značajna imena iz svijeta kulture i umjetnosti kao svoje „ambasadore“, i da je i sam jedan od njih.

Žiri Bijenala, koji su uz Pejovića činili Nikolas Tau, programski direktor na Internacionalne fondacije za muzika i umetnost - IMAF sa Floride, i dr Anita Haldeman, kuratorka odsjeka za grafiku i crtež pri Muzeju u Bazelu, već je odlučio i o drugim nagradama – pet prvih, jednoj IMAF-a, šest Zlatnih Ostena i posebnim priznanjima.

- Ove godine je u žiriju bio Tau, direktor instituta koji raspolaže budžetom od 45 miliona dolara za međunarodne projekte. On će u oktobru doći na Cetinje, gdje će i biti održan sastanak ambasadora Ostena, povodom izložbe Azarelija koja će biti kod nas održana. Tom prilikom imaćemo susret nas ambasadora, uglavnom iz Amerike i Evrope, ali imamo i jednog Kineza.

2107marinaostenPejović navodi da je na konkurs za ovogodišnje nagrade Osten bijenala konkurisalo 1.500 radova, a žiri je izabrao oko 160 za prezentovanje i potencijalne nagrade. U tako brojnoj konkurenciji, crnogorski umjetnici dobili su više značajnih nagrada.

- Crna Gora je dobila nagradu za najbolju selekciju, koja je formirana specijalno za ovu priliku od naših umjetnika i još nekih umjetnika koji su naši, ali ne žive u Crnoj Gori. Jednu od pet prvih nagrada dobila je Jarmila Vešović, rođena Cetinjanka koja živi Parizu, a ostale su dobili Ana Tominskaja (SAD), Branislav Prkić (Srbija), Igor Josipov (SAD) i Aleksandar Kosov (Poljska). Posebne nagrade žirija dobili su Rajko Popivoda iz Beograda, zatim Aleksandar Rafajlović iz Berana, koji takođe živi u Beogradu, i Aleksandar Perčinkov. Najbolji evropski umjetnik je Pjero Pinoćeli i najbolji balkanski umjetnik je Safet Zec. Konačno, nagradu pomenute američke fondacije IMAF dobila je Anka Burić, a posebnu nagradu za značajno umjetničko dostignuće dobio je Dragan Karadžić – sa posebnim zadovoljstvom navodi Pejović.

Na kraju, Pejović za Portal Analitika najavljuje i veoma značajnu izložbu koju će predstaviti narednog mjeseca:

- Sada pravimo izložbu djela umjetnika iz Bosne i Hercegovine – kako onih iz FBiH, tako i onih iz Republike Srpske. Biće to prvi put da se zajedno predstavljaju na jednom mjestu, zbog čega su ovi umjetnici izrazili izuzetno zadovoljstvo – zaključuje Pejović.

K.J.

Foto: osten.com.mk

Portal Analitika