Društvo

Međunarodno priznanje za knjigu „Stotinu jedanaest vina iz crnogorskih porodičnih vinarija“

2107savic
K
omisija za nagrade OIV, koja se sastala 24. juna u Parizu, između 30 pristiglih knjiga iz 12 zemalja dodijelila je nagradu autoru dr Svetozaru Saviću za najbolju knjigu „Stotinu jedanaest vina iz crnogorskih porodičnih vinarija“, koju je  izdala Matica crnogorska, u kategoriji „Vina i teritorije“. Komisija za nagrade OIV, dodijelila je ukupno 13 nagrada i 3 specijalne zahvalnice u 9 kategorija.

Međunarodno priznanje za knjigu „Stotinu jedanaest vina iz crnogorskih porodičnih vinarija“
Portal AnalitikaIzvor

Značaj ove nagrade za Crnu Goru i njenog autora je, prije svega, internacionalno prepoznavanje crnogorskih vinogradarskih i vinarskih potencijala među knjigama o vinovoj lozi i vinu u svijetu. Informacije o knjizi biće postavljene na sajtu OIV-a, a knjiga će biti uvrštena u biblioteku OIV-a u Parizu.

Ceremonija dodjeljivanja nagrada biće upriličena u prostorijama OIV-a, 21. oktobra u Parizu. Predśednik Komisije za nagrade OIV predśedavaće ceremonijom, kojoj prisustvuje predśednik OIV-a, generalni direktor OIV-a i sekretar Komisije za dodjelu nagrada. Predstavnici različitih država prisustvuju ovoj ceremoniji, uključujući ministre, ambasadore, profesore, OIV-a stručnjake, novinare, predstavnike izdavačkih kuća, i dr. U toku ceremonije predśednik Komisije prisutnima pojedinačno predstavlja svaku nagrađenu knjigu i autora, navodi se u saopštenju izdavača Matice crnogorske.

Nakon ceremonije Matica crnogorska, kao izdavačka kuća, stiče mogućnost promocije nagrađene knjige sa OIV logom.

OIV ili Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino, sa śedištem u Parizu, postoji od 1924. To je međuvladina organizacija naučne i tehničke prirode koja se bavi vinovom lozom, vinom, pićima na bazi vina, stonim i suvim grožđem, i drugim produktima vinove loze.

OIV broji 45 država članica, među kojima je i Crna Gora, a od 2001. u njenom radu mogu da učestvuje i zemlje posmatrači. Sarađuje sa FAO, WTO, WHO, EU, UPOV i drugim značajnim međunarodnim organizacijama.

Od 1930. godine, pored ostalih aktivnosti, OIV nagrađuje najbolje knjige publikovane u prethodne dvije godine, koje svojom originalnošću daju relevantan doprinos sa međunarodnim značajem, unapređenju vinogradarstva i vinarstva.

Svaku knjigu ocjenjuje međunarodna Komisija sastavljena od univerzitetskih profesora, naučnika, advokata, novinara, i drugih stručnjaka iz različitih zemalja (Francuska, Argentina, Italija, Njemačka, Australija, Španija). Od 1995. godine predśednik Komisije je Njegova ekselencija František Lipka, amabador Slovačke u Crnoj Gori.

 

Portal Analitika