Region

Prijedor: Pokopani ostaci 284 žrtve iz '92

207pri
P
osmrtni ostaci 284 Bošnjaka i Hrvata, čija su tijela pronađena u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, pokopani su na mjesnim grobljima na području te opštine, a u ispraćajima i centralnoj komemoraciji u mjestu Kozarac učestvovalo je nekoliko hiljada ljudi.

Prijedor: Pokopani ostaci 284 žrtve iz '92
Portal AnalitikaIzvor

Šire područje Prijedora je, nakon Srebrenice, mjesto najvećih ratnih zločina i najmasovnijeg etničkog čišćenja što su ga tokom rata u Bosni i Hercegovini počinile snage bosanskih Srba.

Samo u prijedorskoj opštini ubijeno je više od tri hiljada Bošnjaka i Hrvata, a najveći dio tih zločina počinjen je tokom 1992. kada su sravnjena sa zemljom brojna sela, poput Briševa u kojemu su živjeli Hrvati ili bošnjačkih Hambarina.

U masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora otkrivenoj tek 2013. do sada su pronađena tijela 435 žrtava tih zločina, a identifikovano je njih 284 koja su i pokopana danas.

Najmlađa žrtva je dječak Elvis Šarčević, kojem je bilo samo 13 godina kada je ubijen 1992., a najstariji je bio 77-godišnji Salih Kadirić.

U ispraćaju posmrtnih ostataka u Kozarcu učestvovali su najviši bosanskohercegovački funkcioneri predvođeni predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članom državnog vrha Željkom Komšićem, kao i ministrima vanjskih poslova i odbrane, Zlatkom Lagumdžijom i Zekerijahom Osmićem.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko u govoru tokom komemoracije rekao je da su počinioci zločina u Bosanskoj krajini bili zagovornici najgore moguće ideologije podjele ljudi na osnovu njihove vjere i nacije.

(rtcg)

Portal Analitika