Region

DODIK: Krim dobar primjer za RS


2007dodik
"Moj politički program jeste jačanje autonomije Republike Srpske do ostvarivanja nezavisnosti i mislim da je ono što se dešavalo na Krimu, uz referendum, dobar primjer kojim bi se moglo ići", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za današnji "Blic".

DODIK: Krim dobar primjer za RS
Portal AnalitikaIzvor


Dodik je kazao da nije sklon da prihvati sugestije nekih predstavnika zapadnih zemalja da ne iznosi svoj stav u vezi Krima.



"Ako neko misli da na međunarodnom planu ne treba da gledamo šta se dogadja i da budemo objektivni, grdno se vara. Ja nisam spreman da za one koji su nas ovdje zarobili nerealnom idejom o opstanku BiH imam bilo kakvo razumijevanje nigdje u svijetu", istakao je Dodik.



Na pitanje da li vidi razlike u stavovima premijera i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića gdje, kako "Blic" navodi, "premijer podržava BiH, a predsjednik govori o nefunkcionalnom braku za koji je najbolji razvod", Dodik kaže da su "obojica u pravu".



"Politika Srbije ne može da bude drugačija osim da podržava Dejtonski sporazum koji je potpisala. Ali taj sporazum se masovno rušio u prošlosti i oskrnavljeni su interesi RS. Treba biti iskren i reći istinu, a istina je ono što je i sam predsjednik Nikolić rekao govoreći o varijacijama na budućnost BiH", rekao je Dodik.



Upitan ko mu je od njih dvojice bliži, Dodik kaže da ne vodi politiku na način da je blizak ovom ili onom.



"Kao čovjek koji živi ovdje u RS i u ovim prilikama, svaki stav koji govori o neodrživosti BiH je meni blizak", rekao je premijer RS.



Na konstataciju lista da je u EU aktuelna priča o podršci Srbije državi BiH i da je zahtjev da BiH postane funkcionalna da bi se pridružila Uniji, Dodik kaže da "EU promoviše dejtonsku BiH, a ne funkcionalnost".



"Znam da će EU, bez obzira na to koliko je sada slatkorječiva, u jednom trenutku pred Srbiju staviti ogroman izazov koji se zove Kosovo i tražiti odluku Srbije koja će ići do poniženja", zaključio je Dodik.

foto: b92

Portal Analitika