Društvo

I dalje spremno učim iz sopstvenih grešaka

1307DraganAPOCETNA
K
od drugih najviše cijeni dobrotu i zahvalnost... Volio bi da ima moć pretvaranja negativnih misli u pozitivne... Jedina asocijacija na hranu za njega je – kolač... Uživa da svoje slobodno vrijeme provodi sa svojim sinovima Davidom i Teodorom i suprugom Timeom... Ovog ljeta će sa najbližima posjetiti Pariz i London... To je Dragan Adžić.

I dalje spremno učim iz sopstvenih grešaka
Portal AnalitikaIzvor

Selektor „zlatnih lavica“ Dragan Adžić rođen je 13. decembra 1969. godine.

Uspješnu karijeru započeo je kao rukometaš u RK Budućnost. Potom prelazi u RK Rudar, pa RK Epoksid, Buje 53, Borec, Mladost i na kraju makedonski Rimako.

Trenersku karijeru započeo je 1999. godine u školi rukometa ŽRK Budućnost. Već 2001. godine postaje pomoćni trener prve ekipe istog tima, da bi zatim do 2008. godine bio trener mlađih selekcija u klubu, kao i trener mlađih selekcija reprezentacije Crne Gore. Funkciju pomoćnog trenera ponovo obavlja do 2010. godine, kada je postao šef stručnog štaba ŽRK Budućnost, a nakon toga je postao i selektor ženske rukometne reprezentacije Crne Gore.

Lista njegovih uspjeha na kormilu Budućnosti počinje 2010. godine, kada je sa juniorskom reprezentacijom Crne Gore osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Iste godine, kao selektor seniorske reprezentacije Crne Gore, predvodi „zlatne lavice“ prvi put u istoriji na Evropskom prvenstvu, koje je održano u Danskoj i Svjetskom prvenstvu 2011. godine u Brazilu.

Može se reći da je 2012. godina - godina uspjeha crnogorskog rukometa, u kojoj je Adžićeva ekipa ŽRK Budućnost prvi put u istoriji postala šampion Evrope, nakon što je u finalu Lige evropskih šampiona savladala Đer iz Mađarske. Nakon fantastičnog klupskog uspjeha, vodio je Crnu Goru i na Olimpijskim igrama u Londonu, gdje su se plasirali u finale i osvojili srebro - prvu olimpijsku medalju za Crnu Goru.

1307draganA1
Evropa će pamtiti „uzbudljivu noć u Beogradu“ kada se Adžić sa rukometašicama sjajnom igrom i taktikom „osvetio“ najljućem rivalu u finalu Evropskog prvenstva, i nakon dva produžetka pobijedio reprezentaciju Norveške. Tada je reprezentacija Crne Gore prvi put postala šampion Evrope.

BUĐENJE

Što Vam nedostaje iz vremena kada ste bili dijete?

- Moja memorija nije baš najbolja, tako da mi možda ona najviše fali, jer bi mi omogućila da se vratim u divno, bezbrižno djetinjstvo obasuto ljubavlju oba roditelja i starijeg brata.

Što najviše volite u tome što ste odrasli?

- Roditeljstvo, kao nešto najuzvišenije u životu odraslog čovjeka. Takođe, iskustvo smatram nevjerovatno bitnom stavkom u životu – naravno, uz spremnost da se puno uči iz sopstvenih grešaka i da se te greške shvate kao neminovnost na putu saznanja i uspjeha

Za koji Vaš talenat smatrate da nije došao do izražaja?

- Ne spadam u baš talentovane - bliže sam vrijednim i istrajnim. Stoga mislim da još uvjek radim kako bih bio što bolji u svim bitnim segmentima života.

Koju svoju osobinu smatrate najgorom?

- Mada se, možda, ne bi reklo, ali - brzopletost u iznošenju mišljenja. Sigurno ih još puno ima, ali se sa ovom najviše borim.

1307draganA2
Što najviše cijenite kod drugih?

- Dobrotu i sve ono što sobom nosi. Dobronamjernom čovjeku mogu sve da oprostim. Takođe, cijenim zahvalnost i kod sebe i drugih ljudi.

U OGLEDALU

Kako bi se zvala Vaša filmska biografija i ko biste voljeli da glumi Vas?

- Uopšte nijesam razmišljao u tom pravcu. Sigurno da bi moja filmska biografija bila dobar primjer kako se uporni, istrajni rad na sebi i na ljudima oko sebe isplati, i koliko je težak. Skoro sam pročitao detalje sa početka karijere Silvestera Stalonea, pa možda bi on mogao da iz svog iskustva dobro odigra i mene.

Kako biste nekome, preko telefona, u pet riječi opisali sebe?

- Dobronamjeran, istrajan, zahvalan, atipičan, srećan.

Kako biste opisali sebe da ste hrana?

- Vrlo teško pitanje. Veliki sam ljubitelj svega slatkoga i za mene asocijacija na hranu je asocijacija na neki dobar kolač. Stvarno ne znam odgovor na ovo pitanje, jer prosto nijesam neki gurman tako da mi te asocijacije ne idu. :-)

Koju moć super-junaka biste voljeli da imate?

- U posljednje četiri godine sam u fazi intenzivnog gledanja crtanih filmova, tako da bih volio da imam moć pretvaranja negativnih misli u pozitivne. Ali, nijesam još takvog junaka pronašao.

1307draganA3
Sa kojom ličnošću, stvarnom ili izmišljenom, biste se zamijenili na jedan dan?

- Možda sa prethodno pomenutim izmišljenim likom, ako bih mogao da pretvaram loše u dobro - jednim pogledom.

SVAKODNEVICA

Što radite nedjeljom poslijepodne?

- Najčešće se pripremam za utakmicu, jer je naša radna nedjelja atipična i najčešće smo ponedjeljkom bez treninga. Ali, bilo koji dan, ako nijesam na treningu ili pripremi treninga, onda ga provodim sa svojim sinovima Davidom i Teodorom i suprugom Timeom.

Koja pjesma Vam je uvijek u vrhu liste omiljenih?

- „The Thrill Is Gone“ od B.B. Kinga je jedna od omiljenih, uz dosta drugih bluz pjesama. Od domaćih izvođača, u posljednje vrijeme je Masimo najslušaniji.

Koja knjiga/predstava/film je, u posljednje vrijeme, na Vas ostavila najsnažniji utisak?

- Veliki sam ljubitelj knjiga. Dominantno čitam, zbog svoje profesije, psihologiju i popularnu psihologiju. Nažalost, sedam, osam knjiga čeka u mojoj biblioteci na čitanje i jedva čekam odmor da se „produhovim“ i potvrdim neke bitne životne stvari, čemu - po meni - dominatno i služi dobra knjiga. Za one koji žele da uspiju, predložio bih „Talenat je precijenjen“, za one koji se lako razočaraju, knjige Nika Vujičića, a za one uspješne - da se ne ušuškaju - knjigu „Ono što Vas je dovelo dovde, neće vas dovesti do tamo“ od Maršala.

1307draganA4
Gdje biste voljeli da otputujete?

- Puno je mjesta u kojima sam bio profesionalno i želio bih ponovo da ih upoznam u ležernijoj varijanti. Samo u Evropi, nevjerovatan je broj malih gradova koji su nama nepoznati, a beskrajno su lijepi i sa divnom istorijom. Ovog ljeta konačno planiram da otputujem sa suprugom u nama omiljeni Pariz i, prvi put nakon Olimpijskih igara, u nezaboravni London.

Koje prevozno sredstvo najmanje volite?

- Po prirodi jednog horoskopskog strijelca, volim da putujem svim mogućim prevoznim sredstvima, ali sigurno da su, zbog vremena provedenih u njima, autobusi najmanje poželjni.

DA TI KAŽEM...

Kome sve ispričate?

- Bogu.

Čemu se uvijek obradujete?

- Divnom, nezaboravnom novom danu.

Da li za nečim žalite?

- Ne.

Bez čega ne možete?

- Bez ljubavi najbližih.

1307draganA5
Za što ste se posljednji put izvinili?

- Ja sam čovjek koji se svaki dan bezbroj puta izvini i za one stvari za koje se drugi ne izvinjavaju.

SUMRAK

Koje tri želje biste tražili da Vam ispuni zlatna ribica?

- One želje za koje procijeni da sam ih zaslužio.

Što je najteže što ste do sada uradili?

- Posmatrao umiranje drugoga.

1307draganA6
Kada biste saznali da Vam je ostalo samo tri mjeseca života, kako biste ih proveli?

- Kao i svaka druga tri mjeseca - davajući, davajući, davajući sve od sebe ljudima koje volim i sa kojima radim.

Kako biste voljeli da umrete?

- Časno i pošteno.

Koji bi bio Vaš epitaf?

- Volio bih da moj epitaf budu dobra djela mojih sinova i njihove djece, i da na taj način ostane nešto vrijedno iza mene.

Priredila: A. POPOVIĆ

Portal Analitika