Abiznis

IVANOVIĆ: Zaustavljanje Zakona presedan koji zaslužuje pažnju

1907ivanovic1
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja želi da sektor maslinarstva uredi po pravilima koja će isto važiti za sve i nema za cilj da povlađuje bilo kom individualnom proizvođaču ili uvozniku maslinovog ulja, kazao je ministar Petar Ivanović.

IVANOVIĆ: Zaustavljanje Zakona presedan koji zaslužuje pažnju
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje zašto je Predlog zakona o maslinarstvu povučen sa dnevnog reda Skupštine, kazao da Ministarstvo još nije dobilo obrazloženje zbog čega se to desilo.

“Začudilo nas je što smo o njegovom povlačenju saznali iz medija, a to pitanje treba uputiti onima koji su donijeli odluku da zakon koji se nalazio u predlogu dnevnog reda ne bude i uvršten u dnevni red”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima mnogo je interesantnija dinamika usvajanja zakona.

“Od ukupnog seta zakonskih propisa koje Crna Gora treba da usvoji do momenta pristupanja EU, oko 45 odsto se odnosi na oblast poljoprivrede i ako ćemo na povaj način da radimo, da nakon tri godine sprovedenih procedura javnih rasprava, razgovora i završenog kompletnog procesa se javi neko ko je u stanju da zaustavi usvajanje ili uopšte raspravu o zakonu, mislim da je riječ o vrlo opasnom presedanu koji zaslužuje posebnu pažnju”, kazao je Ivanović.

Govoreći o otkupu mlijeka, on je istakao da je od početka godine otkupljeno ukupno 11,9 miliona litara sirovog mlijeka i isplaćeno preko 900.000€ premija. U odnosu na uporedni period prošle godine (januar-jun 2013. godine), otkup mlijeka je veći za 300.000 l. Količina otkupljenog mlijeka u junu ove godine veća je za 161.000 l u odnosu na maj i iznosi 2.194.721 litara, dok je u odnosu na jun 2013. godine veća je za 20.000 l. Očekujemo da ćemo do kraja godine otkupiti između 24,5 i 25,0 miliona litara mlijeka. Broj kooperanata koji su predali mlijeko veći je 80 u odnosu na prethodni mejsec), dok je u odnosu na jun 2013. godine veći za 200, naveo je podatke Ivanović.

On je naglasio da se kroz mjeru direktne podrške ratarskoj proizvodnji za proljećnu sjetvu prijavilo 1,18 hiljada proizvođača, dok se za podršku povrtarskoj proizvodnji za proljećnu sjetvu prijavilo 133 proizvođača.

Ukupno zasađene površine pod povrćem iznose 237,93 hektara, a do sada je završena terenska kontrola na prostoru opštine Podgorica.

"Iako je ove godine u odnosu na 2013. promijenjena i malo složenija procedura podnošenja zahtjeva, bilježimo povećanje broja korisnika subvencija u ratarskoj proizvodnji na prostoru opštine Podgorica za 17,1 odsto i povećanje zasijanih površina za 14 odsto (sa 278,38 na 317,43 hektara).

"Površine o kojima govorimo nijesu površine koje svojim istraživanjima i procjenama obuhvata MONSTAT. Naime, površine koje prezentujemo odnose se na površine koje ulaze u režim subvencija. Shodno mjerama Agrobudžeta mi ne podržavamo subvencijama površine manje od 1ha. To znači da su površine pod zasadima u Crnoj Gori veće od površina koje evidentira Ministartsvo p oljoprivrede", pojasnio je Ivanović.

On je kazao da su očekivanja Ministarstva da ove godine subvencijama budu obuhvaćene manje površine u odnosu na 2013.

“Uveli smo procedure kojima želimo dalje da nastavimo sa uvođenjem reda u oblasti ratarstva. To znači da korisnici subvencija moraju biti registorvani. Takođe, kada je u pitanju nabavka sjemena, ono se ne može pojedinačno nabavljati. Sjeme se mora kontorlisati shodno Zakonu o sjemenskom materijalu. To znači da poljoprivredni proizvođači ne mogu donositi sjemenski materijal u Crnu Goru kako hoće”.

Ivanović je naglasio da ove godine prvi put imaju agrobudžetsku podršku za podizanje zasada ljekovitog i aromatičnog bilja. U toku proljećne sadnje primljeno je deset zahtjeva za podršku, a dominantna kultura je pelin gdje je ukupna površina zasada 12 hektara i jedan zasad smilja 0,11 hektara.

On je dodao i da je na javni poziv za diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti u ruralnim sredinama pristiglo 12 prijava, dok je prošle godine na taj poziv stiglo pet aplikacija.

Portal Analitika