Abiznis

Moguće kršenje zakona prilikom formiranja cijena

1206novac
A
gencija za zaštitu konkurencije došla je do izvjesnih saznanja o potencijalnom kršenju zakona u određenim sektorima, koja se prije svega odnose na slobodu kompanija da samostalno utvrđuju cijenu proizvoda u prodaji, prenosi Mina biznis.

Moguće kršenje zakona prilikom formiranja cijena
Portal AnalitikaIzvor

Iz Agencije su naveli i da su došli do saznanja koja se odnose na primjenu različitih komercijalnih uslova prema različitim kupcima za istu robu i druge radnje koje mogu predstavljati povredu konkurencije, ukoliko je njihov efekat takav da zaista dovode ili mogu dovesti do ograničavanja tržišnih postupanja.

„Dalje aktivnosti i postupanja Agencije u smislu zakonskih ovlašćenja su u toku“, rekli su njeni predstavnici agenciji Mina biznis.

Iz Agencije su naveli da prate i uslove konkurencije na tržištima koja su direktno zavisna u lancu prometa od proizvođača do krajnjeg potrošača, a prije svega u slučajevima gdje postoje ekskluzivna prava uvoznika i distributera, kao i dostupnost kupcima različitih brendova i cijena proizvoda različitih lokalnih ili svjetskih proizvođača.

„U tom smislu, Agencija naročito sprovodi postupke protiv kompanija koje pokušavaju da dogovorom regulišu tržište, prije svega zaključivanjem dogovora oko cijene, uslova nabavke, podjele teritorija ili kupaca“, kazali su iz Agencije.

Predmetne vrste sporazuma, kako su objasnili, jasno vraćaju ekonomiju Crne Gore u plansku privrednu aktivnost, gdje same kompanije, koje bi morale da konkurišu jedna drugoj nudeći proizvode boljeg kvaliteta ili bolje cijene, zapravo regulišu tržišna kretanja preduzimanjem obaveze nekonkurisanja, a sa ciljem ostvarenja maksimalnog profita na štetu potrošača i ekonomije države.

„U pogledu zabranjene vrste sporazuma, Agencija je u toku ove godine donijela rješenje kojim je utvrđeno zaključenje zabranjenog sporazuma- kartela od četiri najveća učesnika na tržištu štampanih dnevnih novina dostupnih na cijeloj teritoriji Crne Gore“, dodali su iz Agencije.

U predmetnom postupku je utvrđeno da je cijena između postojećih konkurenata bila predmet prethodne razmjene informacija, usaglašavanja i dogovora konkurenata na tržištu, pa je to i utvrđeno u postupku pred Agencijom.

„Po okončanom postupku, Agencija je pokrenula prekršajni postupak pred nadležnim područnim organom“, saopštili su iz Agencije.

Iz Agencije su kazali da su nastavili vođenje postupka protiv Radio-difuznog centra (RDC), sa ciljem ispitivanja postojanja radnje zloupotrebe dominantnog položaja, koja se prije svega odnosi na dostupnost infrastukturnih objekata pod kontrolom i upravljanjem RDC, za potrebe mobilnih operatora na teritoriji Crne Gore.

„U tom pravcu, Agencija je preduzimala dodatne aktivnosti i izvodila dokaze kako bi utvrdila razloge primjene različitih uslova na iste vrste transakcija“, rekli su iz Agencije.

RDC je, kako su dodali, aktivno sarađivao sa Agencijom sa ciljem prevazilaženja postojeće situacije koja je posljedica drugačijih tržišnih prilika i u uslovima kada je oblast konkurencije na tržištu bila drugačije uređena nego što je to danas slučaj.

„U pogledu potpunog razumijevanja i stvaranja mogućnosti za komercijalno postupanje RDC prema svim učesnicima i drugi mobilni operatori su Agenciji dostavili neophodne podatke i informacije, a sa ciljem budućeg obezbijeđivanja jednakih uslova za tržišnu utakmicu svih konkurenata“, saopštili su iz Agencije.

U ovoj godini, nastavljene su i aktivnosti na tržištu elektronskih komunikacija u vezi pokrenutog postupka protiv kompanije Telenor i RDC, zbog sumnje o postojanju zabranjenog sporazuma odnosno akata koji za cilj ili posljedicu imaju ili mogu imati sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije.

„Aktivnosti u cilju okončanja postupka, odnosno donošenja adekvatne odluke je u toku“, dodali su iz Agencije.

Pored toga, Agencija je, van pokrenutih postupaka, ispitivala uslove konkurencije na tržištu pristupa infrastrukturi i uslugama u Luci Bar, komercijalne politike privrednih subjekata Glavnog grada Podgorice, koje obavljaju takozvane komunalne usluge, kao i primjedbe proizvođača mlijeka, mlječnih proizvoda, vode i gaziranih pića na tržištu Crne Gore.

„U pojedinim postupcima je utvrđeno da nema osnova za pokretanje i vođenje postupaka protiv privrednih subjekata, dok je u drugim ispitivanje uslova konkurencije, komercijalnih uslova poslovanja, pristupa tržištu i uslovima saradnje u postupku analize, sa ciljem sagledavanja postojanja potencijalne radnje zloupotrebe dominantnog položaja, te s tim u vezi i pokretanja formalnog postupka ispitivanja takvih radnji“, zaključili su iz Agencije.

Portal Analitika