Društvo

Nedakusi: Razglas sa džamije više nije problem

nedakusi14
P
redstavnici Islamske zajednice u Bijelom Polju i mještani naselja Nedakusi pravoslavne vjere dogovorili su se juče da zajednički prevaziđu konflikt koji je nastao prije nekoliko sedmica zbog ezana poziva na molitvu sa razglasa džamije u Nedakusima.

Nedakusi: Razglas sa džamije više nije problem
Portal AnalitikaIzvor

To je rezultat sastanka gradonačelnika Bijelog Polja Aleksandra Žurića sa predstavnicima Odbora Islamske zajednice i Mjesne zajednice Nedakusi, koji je bio zatvoren za medije, pišu Vijesti.

Nakon sastanka u kući Rista Ratkovića, koji je trajao oko tri sata , glavni imam Enis Burdžović i predsjednik Žurić nisu željeli da daju izjave novinarima.

Predsjednik Mjesne zajednice Nedakusi Željko Raičević kazao je da problem između stanovnika tog prigradskog naselja u stvari i ne postoji, te da se sada vode komšijski razgovori kao bi se slične napetosti izbjegle u budućnosti.

“Dogovorili smo se da pružimo jedan drugom ruku i da se članovi Mjesne zajednice i islamskog odbora sastanu kako bi se ustanovila jačinu ezana do kraja Bajrama, a onda do zakonskih mjera koje će se predložiti u Skupštini opštine”, kazao je Raičević.

On je kazao da je do tenzija došlo, u stvari zbog pisanja medija koji su uticali na stvaranje loše atmosfere.

Verbalni duel Milorada Španjevića i nekoliko vjernika ispred džamije, pri čemu je Španjević tvrdio da su ga umalo pretukli, a vjernici da je omeo molitvu i prijetio da će baciti bombu Raičević je nazvao “ malom incidentnom situacijom": “Malo prenaglo su reagovali neki ljudi koji su bili na molitvi i čovjek koji je došao da se požali na buku, tako da je svemu tome previše dat publicitet u medijima. Dalju komunikaciju na pomenutu temu treba prepustiti mještanima koji će u dobroj atmosferi pronaći najbolje rješenje za novonastalu situaciju".

Tvrdeći da je preglasan razglas sa nove bogomolje, koji se oglašava i oko četiri ujutru, pravoslavci iz Nedakusa su u ponedjeljak održali zbor građana sa kojeg su tražili da se razglas potpuno ukine.

S druge strane, iz Odbora islamske zajednice su saopštili da je visina tona ezana čak i niža nego u ostalim džamijama u Bijelom Polju.

Iz Komunalne policije je rečeno da će, ako bude trebalo, angažovati agenciju za mjerenje buke, ali da će prije svega pokušati da sve riješe dogovorom.

foto: rtcg.me

Portal Analitika