Društvo

VIDEO: Uz 3D projekciju održan veliki skup „Mostovi Balkana govore“

mostinaRC1907
U
okviru programa „Mostovi Balkana govore“, sinoć je u Rijeci Crnojevića, u organizaciji Prijestonice Cetinje, UNESCO i Fondacije „Balkanika“, održana manifestacija „Stari most govori“.

VIDEO: Uz 3D projekciju održan veliki skup „Mostovi Balkana govore“
Portal AnalitikaIzvor

Skup u Rijeci Crnojevića predstavljao je centralni događaj tokom cetinjskog domaćinstva programu „Mostovi Balkana govore“, a prisustvovao mu je veliki broj zvanica i posjetilaca.

Tokom događaja, prisutne su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova, nakon čega je upriličena 3D projekcija na starom mostu. Na kraju večeri, organizovan je i koncert, na kojem je nastupilo više folklornih sastava iz zemalja regiona.

U ime grada domaćina večerašnjeg skupa, prisutne u Rijeci Crnojevića pozdravio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Lijepo je biti večeras na ovom mjestu, pod starom crnogorskom Prijestonicom, pred jednim od najslikovitijih mostova koji je svjedok brojnih sekvenci naše prošlosti koje pamtimo, kojima se ponosimo i zbog kojih je naša kultura i istorija toliko uzbudljiva i značajna.

Kao neko ko se iskreno zalagao da Rijeka Crnojevića i Cetinje uđu u program „Mostovi Balkana govore“, želim naglasiti da je ova noć za mene posebna. Jer, u našoj Rijeci, večeras se nalaze naši prijatelji iz samog rukovodstva UNESCO-a, a Riječki most ove je noći spojio predstavnike gradova sa različitih krajeva Balkanskog poluostrva.

Stoga, večeras možemo reći da most u Rijeci Crnojevića, izgrađen daleke 1853. godine, istinski spaja balkanske narode, a time i kulture - što je temeljni cilj programa „Mostovi Balkana govore“. Jer, kulturna baština istinsko je bogatstvo podneblja Jugoistočne Evrope, a udruženi, svakako ćemo lakše i efektivnije uticati ne samo na zaštitu, već i na afirmaciju kulturnog nasljeđa kojim raspolažemo.

Nadalje, nemam sumnju ni da će skup nalik večerašnjem doprinijeti i afirmaciji samog Riječkopg mosta, kao građevine koja nije tek simbol Rijeke Crnojevića i Cetinja, već i čitave Crne Gore. Zbog toga, kao neodvojivi i posebno dragocjen segment naše baštine, ovaj most sa građevinama koje ga okružuju, zaslužuje da mu se stalno vraćamo i da upravo na ovakve načine doprinosimo promociji i međunarodnom povezivanju Rijeke Crnojevića - istakao je on.

Na večerašnjem skupu obratila se i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova koja je naglasila zadovoljstvo što su Cetinje i Rijeka Crnojevića domaćini konferencije “Mostovi Balkana govore”.

- Sasvim sam sigurna da večeras mogu kazati kako je ovo magičan momenat na magičnom mjestu. Vjerujem da ova struktura po kojoj su Rijeka Crnojevića i Cetinje poznati, izražava vrijednosti koje dijelimo, a koje govore da je kultura svakog naroda jedinstvena, ali i da je, kao takva, duboko ukorijenjena u jedinstvenu, zajedničku globalnu istoriju.

Kultura i nasljeđe predstavljaju izuzetnu vrijednost prošlosti, ali nam istovremeno pomažu i da uputimo poruke za budućnost, baš kako to večeras radimo ovdje.

A Rijeka Crnojevića mjesto je sa kojeg ćemo večeras poručiti i podsjetiti da nam je više nego ikad bitno da osnažimo ideje koje su nas udružile, a koje su oličene i u sjajnom programu kao što je “Mostovi Balkana govore”. Moramo graditi bolju, zajedničku budućnost - rekla je ona.

Program je nastavljen na simboličan način - predstavljanjem kulture različitih balkanskih naroda, što je, uz promociju zajedništva i očuvanja kulturne baštine, jedna od ključnih ideja programa „Mostovi Balkana govore“. Tom prilikom, na pozornici na šetalištu u Rijeci Crnojevića nastupilo je više folklornih grupa iz država regiona, a Crnu Goru predstavljalo je Kulturno-umjetničko društvo „Njegoš“ sa Cetinja.

U završnom dijelu programa, uslijedila je 3D mapping projekcija, koja je naišla na oduševljenje brojnih posjetilaca. Na površini starog mosta u Rijeci Crnojevića smjenjivali su se motivi iz crnogorske prošlosti, pri čemu su konture objekta neprestano 'nestajale' i iznova se 'pojavljivale'. Bila je to druga 3D mapping projekcija na području Prijestonice Cetinje tokom posljednje dvije godine.

Četvrta konferencija u okviru programa „Mostovi Balkana govore“ biće završena večeras, kada su na programu okrugli sto, te koncert na Dvorskom trgu od 21 sat.





Portal Analitika