Društvo

Djeca tranzicije

1907osvrtPOCETNA
Ima li lijeka za djecu tranzicije, izgubljenu u vremenu i prostoru, lišenu zrelog aktivizma; za one koji su nepročitene knjige zamijenili tabletima koje su im roditelji kupili da bi sebi obezbijedili lažni mir u kući, mladih koji su obrazovanje zamijenili guglovanjem; ima li lijeka za one koji su naučeni i naviknuti da se, umjesto riječima, razračunavaju šutiranjem u bubrege? I da postaju zvijezde Jutjuba.

Djeca tranzicije
Portal AnalitikaIzvor

 

Video klip "ženske bande", snimci djevojaka koje su planski, divljački i beskrupulozno maltretirale svoje vršnjakinje, u nekoj šumi u okolini Podgorice, obišle su za tili čas region.  Nekako u isto vrijeme kada i video zapisi sa plaže Jaz, koju desetinu kilometara dalje, gdje je hiljade mladih ljudi igralo i uživalo, isijavalo pozitivnu energiju. Dvije tako suprotstavljene slike iz jedne Crne Gore - to je crnogorska svakodnevica.

Samo, Exit na Jazu je bio i prošao. Ona sramota vršnjačkog surovog nasilja odavno je ovdje:  juče "ženska banda", prije neki dan vandalsko uništavanje skulpture "transformersa" u centru Podgorice, a godinama već sistematsko uništavanje dječjih igrališta, ruženje i skrnavljenje spomenika...

Destrukcija je, nažalost, nekima postala način izražavanja, a neznanje i nepoštovanje društvenih vrijednosti - način življenjai...

1807nasilnica1ok

Rođeni da propadaju: Tri dana nakon što se opskurni snimak "ženske bande" našao na društvenim mrežama, konačno je reagovala i crnogorska policija. Mediji su sinoć izvijestili: pet Podgoričanki, od kojih jedna maloljetna, glavne akterke video snimaka na kojima se vidi kako nekoliko ženskih osoba brutalno tuku djevojku - saslušane su u Osnovnom državnom tužilaštvu, nakon čega im je određeno 48-časovno zadržavanje. Njima se na teret stavljaju po dva krivična djela nasilničkog ponašanja...

Nasilnice će, dakle, biti izvedene pred lice pravde, vjerovatno i zbog ogromne medijske pozornosti video zapisa. Ali, nije ovo bio prvi, niti će biti posljednji slučaj, ukoliko se ne otklone uzroci devijantnog ponašanja koje je odavno obuhvatilo dio djece naše tranzicije..

Jer, ovdje je riječ o pogrešnom sistemu vrijednosti koji je dio mlade populacije prihvatio, usvojio. U ratovima i ostalim gadostima iz ne tako daleke prošlosti nijesu učestvovali, ali o njima su saznavali na pogrešan način, pripovjedalo im se da su naši momci (čitaj: patriote, koje se bore za našu stvar) - a oni drugi (čitaj: drugačiji, nacionalno, politički ili vjerski) - zlikovci galaktičkih razmjera. Odrastalo se uz ružičastu televiziju, guslanje ideologije krvi i tla i flozofiju dajte 'ljeba i igara, u vremenima koje je uvelike bio prekrio kič i šund. U periodu kad se stasavalo, heroji su bili žestoki momci sa asfalta, djevojke koje su preko noći postajale poznate, razuzdane pjevaljke koje su u opštoj nemaštini i jadu, zarađivale više nego ijedan školovani građanin.

1907djecatranzicije

Preživljavanje kao život: Enormno bogaćenje preko noći, potpuno uništen sistem vrijednosti napravio je nakaradno okruženje u kojem je trebalo odrastati i graditi svoje ja. Oni nijesu imali ni knjige ni nobeloce kao uzore, ni Bitlse, Dorse, Stonse; čak ni drage, mirne komšije iz kvarta - oni su imali Cecu, Stoju, Janu, Ćanu, Arkana i Kristijana, simbole godina koje su pojele sve ono kulturno, civilizacijsko, a ostavile otpad.

1907transformersoboren

Kada je nedavno odrubljena glava Transformersu kod Kraljevog parka, jedan od dovitljivih anonimusa ostavio je komentar na ovdašnjem portalu: „a šta je to on napravio, čemu popularnost“. Kao da neki ne vide i ne žele da vide, ne shvataju da nije junaštvo rasturiti skulpturu robota, filmskog junaka postavljenog tokom manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“.

Ima li lijeka za djecu tranzicije, izgubljenu u vremenu i prostoru, lišenu zrelog aktivizma; za one koji su nepročitene knjige zamijenili tabletima koje su im roditelji kupili da bi sebi obezbijedili lažni mir u kući, mladih koji su obrazovanje zamijenili guglovanjem; ima li lijeka za one koji su naučeni i naviknuti da se, umjesto riječima, razračunavaju šutiranjem u bubrege? I da postaju zvijezde Jutjuba.

Rastu kao mali frakeštajni, skrpljeni, sastavljeni od marginalnih, najčešće pogrešnih parčića društva, sazrijevaju na pogrešnim i lažnim vrijednostima, kao upozorenje da će današnja djeca tranzicije postati naša budućnost.

Jedna ili više policijskih akcija neće biti dovoljne, ove stvari ne mogu riješiti organi gonjenja niti ministarstva sile. Potrebna je sila društvene akcije, počev od roditelja, škole i obrazovnog sstema, sve do vrha društvene elite. U suprotnom djeca tranzicije neće više biti na margini, rađaće se neke nove, svejedno da li  ženske ili muške bande, i nasilje neće biti incident koji nam se dešava, već - naša budućnost.

Aleksandra STANKOVIĆ

Portal Analitika