Društvo

Ozvaničena saradnja UMHCG i Uprave policije - CB Podgorica

187UMHCGupravapolicijeok
U
druženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Uprava policije - Centar bezbjednosti Podgorica su juče u prostorijama uprave održali sastanak kojem su prisustvovali Marina Vujačić, izvršna direktorica UMHCG i Milenko Vojičić, član Skupštine UMHCG-a, kao i Vojislav Dragović, načelnik i Ivan Raičević, rukovodilac Odjeljenja bezbjednosti policije CB Podgorica.

Ozvaničena saradnja UMHCG i Uprave policije - CB Podgorica
Portal AnalitikaIzvor

-Na sastanku je bilo riječi o zajedničkim aktivnostima UMHCG i CB Podgorica u narednom periodu koje će poboljšati primjenu zakona, slobodu kretanja, ličnu bezbjednost i bezbjednost saobraćaja, komunikaciju između policije i osoba s invaliditetom, poštovanje standarda pristupačnosti u dijelu izgradnje javnih površina i objekata radi poštovanja bezbjednosti saobraćaja, što za zajednički cilj ima poboljšanje kvaliteta usluga koje policija pruža kao faktor sigurnosti i podrške građanima s invaliditetom- navodi se u saopštenju udruženja.

Dogovorene su konkretne aktivnosti u narednom periodu, počev od septembra, prije svega edukacija službenika policije o opštim temama iz oblasti invalidnosti i komunikacije i ophođenja prema osobama s invaliditetom i odnos prilikom opštih policijskih procedura. Načelno je dogovorena zajednička inicijativa prema Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada u cilju prilagođavanja, tj. spuštanja ivičnjaka na ključnim linijama kretanja osoba s invaliditetom. Dogovorena je i zajednička kampanja o podizanju svijesti građana o posledicama nepropisnog parkiranja, a nakon određenog vremena i represivne mjere, tj. sankcionisanje onih koji krše propise i narušavaju bezbjednost u saobraćaju i korišćenje javnih površina. Takođe, biće sprovedena i zajednička inicijativa prema auto školama, u cilju nabavke po jednog vozila koje bi koristile osobe s invaliditetom prilikom polaganja vozačkog ispita, čemu će prethoditi sugestije UMHCG u dijelu izmjena pravilnika koji reguliše ovu oblast, a za čije je donošenje zaduženo Ministarstvo prosvjete.

-Predstavnici UMHCG su takođe predložili da CB Podgorica prilagodi jedno svoje službeno vozilo, ili da prilikom nabavke novog predvidi instalaciju hidraulične platforme kako bi bilo pristupačno i korisnicima invalidskih kolica, a koje bi se prije svega koristilo u vanrednim situacijama u kojima djeluje policija, kao i prilikom prevoza osoba s invaliditetom koje su osumnjičene za prekršaje i krivična djela. U tom cilju je UMHCG ponudio svoju podršku. U narednom periodu se očekuje intezivna priprema i partnersko sprovođenje dogovorenih aktivnosti- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika