Društvo

Ministarstvo finansija: Nije moguće umanjivanje penzija bez saglasnosti primaoca

1707penzionerok
P
enzije su lična primanja i njihova umanjenja bez valjanog pravnog osnova nijesu moguća ukoliko za to ne postoji saglasnost primaoca, bez obzira na svrhu korišćenja sredstava prikupljenih na ovaj način, navodi se u reagovanju Ministarstva finansija povodom tvrdnji NVO Euromost.

Ministarstvo finansija: Nije moguće umanjivanje penzija bez saglasnosti primaoca
Portal AnalitikaIzvor

NVO „Euromost“ je iznijela tvrdnje da se iznosi penzija umanjuju za jedan euro na mjesečnom nivou na ime pružanja podrške pojedinim nevladinim organizacijama koje su prijavljene kao udruženja penzionera i daljeg ulaganja ovih sredstava u izgradnju stambenih jedinica za potrebe penzionera.

- U tom smislu je Fond PIO, kao organ nadležan za obračun i isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, dužan da preduzme sve radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i da, nakon toga, pristupi ocijeni opravdanosti i osnovanosti zahtjeva za povraćaj sredstava. U slučaju da se utvrdi da su, u postupku obračuna i isplate penzija, povrijeđena prava korisnika penzijskog osiguranja, Fond je dužan da, bez odlaganja, preduzme mjere povraćaja sredstava, u cilju zaštite penzionera, kao ekonomski i socijalno najosjetljivije kategorije stanovništva – navodi se u reagovanju Ministarstva finansija.

 

 

Portal Analitika