Abiznis

Crnoj Gori 3,2 miliona eura za pripremu za korišćenje IPARD-a

187euriok
D
elegacija EU u Podgorici i Svjetska banka potpisali su sporazum kojim se Crnoj Gori odobrava korišćenje 3,2 miliona eura za dalja ulaganja u poljoprivredna gazdinstva, kako bi se poljoprivredni proizvođači što bolje pripremili za korišćenje budućeg IPARD programa pretpristupne podrške EU, planiranog za početak 2016. Godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva poljoprivrede.

Crnoj Gori 3,2 miliona eura za pripremu za korišćenje IPARD-a
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o sredstvima koja su Crnoj Gori bila na raspolaganju kroz IPARD program za budžetsku 2011. i 2012. godinu i koja su u jednom momentu bila izgubljena, jer se do tada nije postigao napredak u osnivanju Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Tokom 2013. godine Ministarstvo poljoprivrede ostvarilo je značajan napredak u ovoj oblasti. Osnovan je Direktorat za plaćanja, predata prijava za nacionalnu akreditaciju, obezbijeđen prostor Direktorat u skladu strogim zahtjevima EU, zaposlen i obučen dovoljan broj ljudi za početak rada tog tijela i drugo. Time su se stekli uslovi da EK odobri Crnoj Gori prebacivanje ukupnog iznosa od 10 miliona eura iz IPA V u IPA I komponentu.

Dodjela sredstava poljoprivrednim proizvođačima započeće početkom jeseni, kroz objavljivanje javnog poziva za dodjelu bespovratne podrške za investicije u poljoprivredna gazdinstva, u iznosu do 50 odsto ulaganja. Uslovi će biti za korak zahtjevniji od uslova MIDAS projekta, ali jednostavniji od onih koji će postojati prilikom konkurisanja za IPARD sredstva.

Za implementaciju sredstava biće nadležan Direktorat za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji je bio nadležan i za implementaciju MIDAS javnih poziva za mjere ruralnog razvoja. Kontrolu trošenja sredstava obavljaće SB, koja je finansirala MIDAS projekat.

Podrškom kroz četiri MIDAS poziva i petim koji je u toku, učinjeno je dosta na jačanju poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori, posebno u dijelu njihove edukacije o EU procedurama prijavljivanja za podršku. Vjerujemo da će implementacija planiranog budućeg javnog poziva doprinijeti jačanju interesovanja bankarskog sektora za finansiranje investicija u crnogorsku poljoprivredu.

Portal Analitika