Društvo

UPCG i Ministarstvo za ljudska prava potpisali Memorandum o saradnji

187numanovicmitrovicok
I
zmeđu Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Ministarstva za ljudska i manjinska prava danas je zaključen Memorandum o saradnji. Memorandum su potpisali Predrag Mitrović, predsjednik UPCG i dr Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava.

UPCG i Ministarstvo za ljudska prava potpisali Memorandum o saradnji
Portal AnalitikaIzvor

Saradnja definisana ovim dokumentom počiva na odredbama Ustava Crne Gore,  nacionalnom i međunarodnom zakonodavstvu i strateškim dokumentima kojima se regulišu pitanja manjinskih prava i sloboda, rodne ravnopravnosti, zabrane diskriminacije, rada, zlostavljanja na radnom mjestu i zabrane diskriminacije lica sa invaliditetom. Predviđeno je da buduća saradnja potpisnika počiva na međusobnim konsultacijama, razmjeni informacija i sprovođenju zajedničkih istraživanja, a sve u cilju uspostavljanja principa, programskih mjera i aktivnosti po pitanjima ljudskih prava i sloboda, sa posebnim akcentom na pitanja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, zaštite pripadnika/ca društveno ranjivih grupa i razvijanje politika jednakih mogućnosti muškaraca i žena.

Prema odredbama Memoranduma, UPCG i ministarstvo će u narednom periodu razvijati zajedničke projekte i programe koji imaju za cilj poboljšanje mogućnosti zapošljavanja pripadnika/ca ranjivih društvenih grupa, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Takođe, potpisnici će vršiti edukaciju i osposobljavanje zaposlenih (u državnim organima i u realnom sektoru privrede) i poslodavaca, te u okvirima svojih nadležnosti pružati savjetodavnu i konsultantsku podršku i preporuke.

Memorandum potvrđuje ravnopravnost po svim osnovama i promoviše prave vrijednosti. Željeni rezultati od potpisivanja ovog Memoranduma su da se, pored ostalog, ojačaju i ohrabre poslodavci da prilikom angažovanja, odnosno zapošljavanja radnika/ca  imaju u vidu nacionalnu heterogenost Crne Gore, potrebe pripadnika/ca ranjivih društvenih grupa i rodnu izbalansiranost, te da se uspostavi međusobna saradnja potpisnika Memoranduma u cilju osiguravanja i postizanja jednakih mogućnosti građana i građanki za ostvarivanje svih prava i sloboda, korišćenje ličnih znanja i sposobnosti, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada.

Za sva ministarstva, Vladu i aktere u crnogorskoj privredi, čin potpisivanja ovog važnog dokumenta, upriličenog u prostorijama UPCG, predstavlja potvrdu nastavka uspješne saradnje ove dvije institucije koja je danas i formalno ozvaničena.

Portal Analitika