Društvo

Cetinje: Bogdanović otvorio 4. konferenciju "Mostovi Balkana govore"

1807cetinjemostovi
Č
etvrta dvodnevna konferencija u okviru programa „Mostovi Balkana govore“, koju organizuju Prijestonica Cetinje, UNESCO i Fondacija „Balkanika“, otvorena je danas na Cetinju.

Cetinje: Bogdanović otvorio 4. konferenciju "Mostovi Balkana govore"
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija je otvorena projekcijom serije dokumentarnih filmova pod nazivom „Nepoznati susjedi“, uoči koje je goste pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Biti dio programa koji u svojoj suštini ima povezivanje balkanskih gradova sa mostovima od neprocjenjihovg istorijskog značaja - velika je čast, ali i odgovornost. Jer, vjerujem da neću pogriješiti ako kažem da ova ideja, u samom nazivu, ukazuje na suštinsku neophodnost stvaranja čvršćih veza između gradova regiona. I to ne bilo kojih gradova, već onih koji su šire prepoznati po dragocjenoj kulturnoj baštini, a koja predstavlja blago jugoistočne Evrope - istakao je on otvarajući konferenciju.

Gradonačelnik Bogdanović poželio je dobrodošlicu predstavnicima UNESCO, Fondacije „Balkanika“, predstavnicima balkanskih gradova koji su dio programa „Mostovi Balkana govore“, kao i nizu umjetnika sa područja Jugoistočne Evrope koji će tokom predstojeća dva dana predstaviti svoje stvaralaštvo.

Prvi segment ovogodišnje konferencije predstavljao je festival dokumentarnih filmova „Nepoznati susjedi“, tokom kojeg su prikazani radovi sedam reditelja: „Kasno kući“ (Marija Averina, Bugarska), „Ja sam rijeka“ (Ilir Kaso, Albanija), „Kinofil“ (Damir Janeček, Bosna i Hercegovina), „Zvezdana prašina“ (Vladimir Perović, Srbija), „Irokez“ (Matija Vukšić, Hrvatska), „Tragači po zvuku“ (Suzana Dinevski, Makedonija) i „Gdje je Evropi kraj“ (Alima Munđiju - Pipidi i Siniša Dragin, Rumunija).

Današnji program manifestacije počeće u 12:30 časova u Ministarstvu kulture, gdje će biti otvorena izložba fotografija „Šta nam voda govori“, a od 18:30 časova na istom će mjestu početi projekcije dugometražnih ostvarenja „Lokalni vampir“ (Crna Gora), „Kako su me ukrali Nemci“ (Srbija) i „Shangai Gypsy“ (Slovenija).

Centralni događaj na programu je od 20:45 časova na Rijeci Crnojevića, kada počinje svečanost „Stari most govori“. Tom prilikom, prisutnima će se obratiti generalna direktorka UNESCO Irina Bokova i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, nakon čega slijedi i 3D mapping projekcija na starom riječkom mostu. Završni segment predstavljaće nastup niza folklornih društava iz više zemalja Balkanskog poluostrva.

Program „Mostovi Balkana govore“, koji je uspostavljen prošle godine od strane Fondacije „Balkanika“ i UNESCO, okuplja niz balkanskih gradova koji posjeduju dragocjeno kulturno nasljeđe, a koji na svojoj teritoriji imaju prepoznatljive, istorijski značajne mostove. Prijestonica Cetinje Crnu Goru predstavlja starim mostom na Rijeci Crnojevića.

Portal Analitika