Društvo

MITRIĆ: Suzbijanje nasilja je zadatak čitavog društva

1707mitricVIJEST
K
omentarišući tuču, koje su organizovala takozvana “ženska banda”,  psihijatar Borislav Mitrić u izjavi za Portal Analitika kaže da je zadatak kompletnog društva da suzbije nasilje i agresiju, kao i da pomogne tim osobama da svoju energiju usmjeravaju na prave, društveno prihvatljive stvari.

MITRIĆ: Suzbijanje nasilja je zadatak čitavog društva
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, grupa Podgoričanki, koja je u javnosti od ranije poznata kao takozvana „Ženska banda“, prepoznatljiva po batinanju drugih djevojaka, objavila je novi snimak zabilježen kamerom mobilnog telefona, gdje se vidi kako zadaju udarce nepoznatoj djevojci. Snimak je objavljen na društvenoj mreži You Tube.

Pripadnice ove grupe su više puta osuđivanje zbog brutalnog prebijanja djevojaka, kada su služile kazne od nekoliko mjeseci ili uslovno. Jedna od članica bila je osuđena na tri godine zatvora, jer je uhapšena sa manje od 100 grama heroina.

Prema riječima doktora Mitrića, o devijantnom ponašanju se pisalo mnogo, a željene rezultate nijesmo postigli. Sa pomenutim djevojkama se, kaže Mitrić, nije dovoljno radilo na promjeni ponašanja, a na pitanje čiji je propust nije lako odmah odgovoriti.

-To je i propust škole, porodice, društva, radne i socijalne sredine, dakle, svih nas zajedno, odgovara Mitrić.

Iako se agresivnije ponašanje uvijek pripisivalo muškarcima, Mitrić instisistira da je agresija jednako svojstvena muškarcima i ženama.

-Agresiju imaju jednako muškarci i žene. Ali, kod nas je to kultorološki drugačije, jer se smatra da žene manje ispoljavaju agresiju, objašnjava doktor Mitrić i dodaje da je snimak pokazao da je najproblematičnija činjenica što djevojke iskaljuju bijes isključivo na jednoj osobi.

-Sa ljudima koji imaju poremećaj ponašaja, ili bilo koji drugi, ne radi se dovoljno na uspostavljanju kontrole ponašanje i vođenje normalnog života, u smislu, poštovanja društvenih normi, kaže Mitrić u izjavi za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, akterke snimka ne zaslužuju publicitet koje su željele samim tim što su tuču i snimile, već uputiti na savjetovanje, gdje treba da nauče kako da iskoriste svoju energiju. Najlakše je ovakve činove osuditi, ali zadatak društva je da adekvatno reaguje i pomogne da se osobe usmjere na druge stvari.

-Treba iskoristiti agresiju, koja je u stvari energija, u nešto kreativno. Po tome će biti poznate i mnogo više poznate. Možemo pisati o poremećajima stalno, kao što smo govorili I pisali, ali ništa nijesmo dobili. Potreban je novi pristup, zaključuje dr Mitrić.

Portal Analitika