Društvo

MP: Nijesmo vršili pritisak na zaposlene ZIKS - a

177ZIKS_5
Z
avod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) odbacio je kao neistinite tvrdnje čelnika Sindikalne organizacije te ustanove o navodnom pritisku uprave na bilo koga ko je zaposlen u spuškom zatvoru, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

MP: Nijesmo vršili pritisak na zaposlene ZIKS - a
Portal AnalitikaIzvor

„U posljednja tri mjeseca uprava ZIKS-a sa rukovodstvom iz Ministarstva pravde zaduženim za oblast izvršenja krivičnih sankcija se više puta sastala sa predsjednikom i članovima Izvršnog odbora Sindikata ZIKS-a. Sastanci su rezultirali zaključcima, koji se realizuju dogovorenom dinamikom, i u predviđenim rokovima, a nalaze i na web-stranici ZIKS-a", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je nakon prijave da je Sindikalna organizacija ZIKS-a donijela odluku o stupanju u štrajk upozorenja, inspektori Odsjeka za inspekciju rada Uprave za inspekcijske poslove, izvršili su juče inspekcijski nadzor, kojim su utvrdili da je odluka o stupanju u štrajk upozorenja nezakonita, i da se štrajk ne može održati dok se ne otklone nepravilnosti.

„Za te svrhe, sačinjen je zapisnik koji su potpisali i predstavnici Uprave ZIKS-a i Štrajkačkog odbora. Glavni inspektor rada je i usmeno upoznao predstavnike odbora o posljedicama nepostupanja po predmetnom zapisniku“, navodi se u saopštenju.

Međutim, kažu iz tog resora, postupajući samo deklarativno po zapisniku inspektora, Štrajkački odbor donio je odluku o odustajanju od štrajka upozorenja, ali je okupljanje ipak organizovao na javnoj površini preko puta Upravne zgrade Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Tokom prošle i ove godine riješen je radno-pravni status za više od 60% zaposlenih u ZIKS-u, a u saradnji sa Ministarstvom finansija, obezbjeđujemo  da u ovom kvartalu bude kupljena uniforma za sve zaposlene ZIKS-a. Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija nastaviće da sprovode politike koje će za cilj imati ukupno unaprjeđenje uslova za rad u ZIKS-u.

Portal Analitika