Društvo

Muzej grada Perasta: Dadove slike dovode publiku

1607dado2
U
Muzeju grada Perasta ovih dana je posebno živo, zahvaljujući izložbi slika Dada Đurića “San ili stvarnost”."Ono što ovu izložbu čini jedinstvenom je izuzetno vrijedno Dadovo stvaralaštvo, platna koja su prvi put u Crnoj Gori i muzejski prostor u kojem su izložena – salon na spratu palate Bujović, koji ih je savršeno prihvatio, čime se stvorio poseban ambijent i sklad starog i novog u umjetnickom izrazu, kaže za Portal Analitika direktor Muzeja Andro Radulović.

Muzej grada Perasta: Dadove slike dovode publiku
Portal AnalitikaIzvor

On naglašava da je izložba izazvala veliku pažnju publike i svi oni koji žele da pogledaju slike velikog umjetnika moći će to da učine do 27. jula, kada se izložba zatvara.

"Dado nije volio da se o njegovim slikama govori na “komplikovan” i “filozofski” način, on je o njima uvijek pričao običnim jezikom, na jednostavan način, razumljivo i pristupačno svima. Nije želio da se bavi razmišljanjem kako ljudi prihvataju njegovo slikarstvo i da li se pritom osjećaju mučno. Jednom prilikom je rekao : “ Ne volim to da analiziram. Ali, vremenom se pitam jesu li fizička sakaćenja gora od ljudske podmuklosti, zlobe i poniženja… Fizička strana je, prosto rečeno, spektakularnija za napad. Sve unosim u sliku, apsoltno se ne kontrolišem, i to mi omogućava da otkrijem gomilu novih saznanja. Moje slikarstvo je početak jednog ružnog sna, koji traje do danas. Recimo da je moj rad jedan ružan san, a moj život drugi ružan san. I da ponekad, u čitavoj toj zbrci, ima stvari koje se oslobađaju, ima svijetlih trenutaka. Ali, nikada nijesam mogao, pošteno govoreći, da razlučim san od stvarnosti. To je pomalo razlog što sam zabrazdio u slikarstvo. Zašto san nije stvarnost, a zašto, kad ti se u životu nešto ružno desi, jeste stvarnost? ”, zapisala je u katalogu izložbe Dragana Lalošević.

 

Portal Analitika