Kultura

"Muzičkim vjetrom svijeta" počeo XVII Barski ljetopis

157bljetopis-svi
K
oncertom “Muzički vjetar svijeta - obalama Bara” Akademskog hora “Obilić” AKUD-a Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” sinoć je, pred punim platoom ispred Dvorca kralja Nikole, svečano otvoren 27. Festival Barski ljetopis.

"Muzičkim vjetrom svijeta" počeo XVII Barski ljetopis
Portal AnalitikaIzvor

Horovi pod umjetničkim vođstvom Darinke Matić - Marović prikazali su šarolik program, od duhovnih pjesama Marka Tajčevića, ruskih napjeva iz XVII i XVIII vijeka, preko bdenija “Bogorodice djevo” Sergeja Rahmanjinova do Mokranjčeve “Liturgije Sv. Jovana Zlatoustog” i “Catulli Carmina” Carla Orffa, čime je okončan prvi dio koncerta.

U drugom dijelu uslijedila je muzička šetnja planetom: “Dvanaest razbojnika” Rusa Sergeja Žarova, “Karaguna” grčkog kompozitora Stefanosa Eftimiadesa, meksička mariachi pjesma “Cielito lindo”, makedonska “Rum Dum Dum”, “Krajiške pjesme” Nemanje Savića i potpuri narodnih kola u aranžmanu Darinke Matić - Marović.

Solisti na koncertu su bili Dejan Maksimović – tenor, Vladimir Andrić – bariton i Ivo Brković – bariton, a muzička pratnja Aleksandar Budumir na harmonici.

Akademski hor “Obilić” osnovan je 1884. na Univerzitetu u Beogradu, a od 1945. do 1991. nosio je naziv AKUD “Branko Krsmanović”. Od 1981. Darinka Matić Marović je dirigent i umjetnički rukovodilac hora.

Čast da otvori književni segment, pod sloganom Pasaži iz Bara, XXVII po redu Barskog ljetopisa, pripala je zavičajnom piscu i istaknutom posleniku kulture Bara, profesoru, publicisti i slikaru mr Milunu Lutovcu. Njegovo autorsko veče će se održati večeras, 16. jula, na platou ispred Dvorca kralja Nikole i počeće u 21:00.

Moderatorka programa je mr Aleksandra Vuković, asistentkinja na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici. Doktorantkinja je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a prepoznatljiva je kao urednica i voditeljka TV emisija "Tekstura" i "Raskovnik". Kao spona između učesnika i posjetilaca biće uvodna priča Mile Čordašević, urednice književnog programa.

Milun Lutovac je diplomirao na odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U Baru je radio kao profesor u Gimnaziji “Niko Rolović”, a potom kao direktor Kulturnog centra Bar i umjetnički direktor Festivala Barski ljetopis. Završio je Diplomatsku akademiju “Gavro Vuković” u Podgorici, a  2009. godine magistrirao međunarodne odnose na Fakultetu pravnih nauka u Podgorici i od tada je angažovan kao profesor na Univerzitetu Donja Gorica. Doktorand je na Katedri za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti – nauka o književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Od prošle godine je rukovodilac Galerije “Velimir A. Leković” u Baru.

Na književnom planu potpisuje se kao autor monografija: “Crna Gora 2007” i “Kotor-grad sa troje vrata”, kao i knjiga: “Na razmeđu svjetova i epoha-Književnik i političar Stefan Mitrov Ljubiša” i “Stih i slika (Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde)”. Pisac je dramskih tekstova: “Mansardinci”, “Trešnja traži tekst” i radio-drame “What a lovely day” (za program BBC), a još nekoliko djela je u pripremi za štampu.

U 22:00 na Ljetnjoj pozornici u Baru (a ne u Starom gradu, kako su ranije najavljivali iz KCB) biće odigrana pozorišna predstava “Kako vreme brzo prolazi” pozorišta “Slavija” iz Beograda. Tekst je po djelu Branislava Nušića režirao Marko Misirača, a igraju Branko Đurić, Dragana Mrkić, Saša Joksimović i Vasilija Kokotović.

Ž.M.

Portal Analitika