Abiznis

Radović: Rast garantuje samo dobra naplata poreza

167ananivesr
N
edavno je objavljeno da je Poreska uprava u prvih pola godine naplatila  više od 433 miliona eura poreza, što je 10 odsto više nego što je planirano Zakonom o budžetu, ili 14 odsto više nego u uporednom periodu 2013. Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović kaže da se pomak kada je posrijedi poreska disciplina primjećuje:

Radović: Rast garantuje samo dobra naplata poreza
Portal AnalitikaIzvor

“Čim ima malo više volje vidimo da su stvari došle na svoje mjesto i sa nekim intenzivnijim korišćenjem tih mjera možda nećemo imati potrebu da se pitamo da li će nam neki od narednih budžeta zahtijevati rebalans, s obzirom na to da aktivnosti na smanjenju poreskog duga u mnogo većoj mjeri suzbijaju rupe u budžetu nego što to uslovljava sam rast poreskih prihoda kako kroz sezonu i tako dalje. Nama rast garantuje samo dobra naplata poreza, stroge kontrole i nepopustljivost” smatra Radović. 

Trend rasta naplate poreskih prihoda nastavljen je i sa početkom sezone, pa je u junu naplaćeno u neto iznosu gotovo 80 miliona eura, devet odsto više u odnosu na plan budžeta, a 14 odsto više u odnosu na lani. 

“Ako smo prije špica sezone, kada država ima tradicionalno najveće prihode ostvarili ovakav poreski rast onda je vrlo vjerovatno da ćemo i do kraja godine premašiti planove” istakla je Radović u izjavi za Antenu M.

Portal Analitika