Društvo

Budva: Gužve počinju danas!

167bd
Š
pic sezone na budvanskoj rivijeri počeo je bez uobičajene gužve, kakva je godinama bilježena u to vrijeme.Turista, istina, ima, ali i praznih soba, naročito u privatnim kućama od Jaza do Buljarice.

Budva: Gužve počinju danas!
Portal AnalitikaIzvor

Najnoviji izvještaj iz Turističke organizacije Budve kaže da se duž „rivijere bisernih plaža“ odmara više od 44.000 gostiju, što je za pet procenata slabija posjeta od prošlogodišnje u isto vrijeme. Ali, već danas i sjutra će situacija biti znatno drugačija. Na plaži Jaz kod Budve počeo je „Sea Dance festival“, morsko „izdanje“ čuvenog novosadskog „Egzita“, koji će kako se očekuje, dovesti u Budvu oko 20.000 ljudi, uglavnom mlađih gostiju.

Za slabiju posjetu od prošlogodišnje ima više „krivaca“. Ukrajinska kriza je zaustavila Ukrajince kod kuće, poplave u Srbiji i BiH, takođe su vezale za svoje domove mnogobrojni svijet koji ljeto koristi za obnovu, a loše vrijeme (kiša i sunce se danima smjenjuju) tjera turiste s plaža.

"Sve će biti drugačije već ove nedjelje", tvrdi Aleksandar Armenko, zamjenik direktora Turističke organizacije Budva. "Špic će donijeti uobičajene gužve, Budva i njena rivijera privlače goste, kako zbog svojih prelijepih plaža, odlične ponude u hotelima i privatnim kućama, tako i mnogobrojnih kulturno-zabavnih sadržaja", kazao je on.

Cijene koje su veoma bitan faktor su kao i prošle godine, naglašava Armenko. Krevet u privatnim kućama je od 10 do 25 eura, a u hotelima su cijene u znatno većem rasponu, zavisno od kategorije i lokacije objekta. Tako noćenje košta od 30 pa do 300 i više eura.

Izuzetak su naravno grad hotel Sveti Stefan i vila „Miločer“, koji su ovih dana bili u centru pažnje svjetske javnosti zbog vjenčanja Novaka Đokovića i njegove izabranice Jelene.

„Svadbari“ su otišli, u hotele su stigli inostrani gosti (Francuzi, Englezi, Amerikanci...) koji plaćaju noćenje od 700 do 3.500 eura u pedesetak soba čuvenog „Sveca“ i osam apartmana vile „Miločer“.

Da je manje gostiju nego prošle godine potvrđuju dileri koji su opsjeli prilazne puteve Budve, trotoare uz gradski bulevar, autobuske stanice i druga mjesta. Ulični "prodavci" soba, koji uzimaju „proviziju“ od gazda, kažu da je veoma malo automobila sa stranim tablicama koji zastanu i pitaju za smještaj.

(Novosti.rs)

 

Portal Analitika