Abiznis

CBCG: Danas sedma aukcija državnih zapisa

167banka
A
ukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 13,7 miliona EUR, sedma ovogodišnja, biće održana danas.

CBCG: Danas sedma aukcija državnih zapisa
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati do 12 sati.

“Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije", kazali su predstavnici CBCG, koja vodi aukciju u ime Vlade.

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 14. januar naredne godine. Iznos zapisa koji dospijevaju je 18,52 miliona EUR.

Crna Gora se za tri i po mjeseca ove godine kroz prodaju državnih zapisa kod domaćih banaka zadužila 97,9 miliona EUR po prosječnoj godišnjoj kamati od 1,33 odsto i 1,85 odsto na godišnjem nivou.

Od početka godine je održano šest aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća 182 dana i tri sa rokom dospjeća od 91 dan.

U prošloj godini održano je ukupno 14 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan.

U 2012. godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika