Društvo

Kako da odviknete mačku od grebanja namještaja?

1507macka
P
okušavali ste sve i ništa ne vredi, mačka i dalje grebe namještaj. Pročitajte kako da preusmjerite grebanje na grebalicu i predmete namijenjene za to.

Kako da odviknete mačku od grebanja namještaja?
Portal AnalitikaIzvor

Grebanje namještaja je zapravo normalno ponašanje mačaka. One grebanjem obilježavaju svoju teritoriju, ostavljajući svoj miris ali i vidljive tragove. Za njih je to prijatno iskustvo istezanja i vježbanje, ali ne i za nas…

Ne možete da zaustavite mačku da grebe, ali možete takvo ponašanje da preusmjerite na prihvatljive površine.

Mačke vole visoke i duge grebalice kako bi protegle tijelo i prednje šape. Najidealnija dužina grebalice koja odgovara skoro svakoj maci jeste oko 70 centimetara.

Grebalica mora biti dovoljno stabilna kako je mačka ne bi oborila, a površina dovoljno gruba. Nekada jedna grebalica nije dovoljna, jer će mačka željeti da obilježi teritoriju na više mjesta.

Takođe, neko vrijeme, dok mačka ne nauči šta smije da grebe, možete pokušati da zaštite namještaj lijepljenjem folije ili dvostrane ljepljive trake.

Grebalicu postavite pored namještaja, kao i pored mjesta gdje mačka spava, kako bi se protegla kada se probudi.

Ukoliko uskoro kupujete novi namještaj, imajte na umu na kojim materijalima vaša mačka najviše voli da oštri kandže, i kupite suprotno.

Ipak, ne očekujte da mačka odmah prestanje sa grebanjem namještaja, zato je važno imati strpljenja...

Izvor: zivotinje.rs; foto: b92.net

Portal Analitika