Abiznis

KOSTIĆ: Politika je bitan dio troška svake kompanije (VIDEO)

1507samit
P
olitika je bitan dio troška svake kompanije. Za ukupno kreiranje vrijednosti kompanije je važan ambijent koji političari naprave. Oni bi trebali da shvate da svojim ponašanjem, troškovima, imidžom, kreiraju ukupne uslove i da bi mi svi voljeli da naš ambijent bude što bolji i da na ljestvici konkurentnosti uslova koji su potrebni da bi biznis postojao u nekoj zemlji budemo na višem nivou nego što smo trenutno-poručio je Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“ gostujući na Samitu biznis lidera Jugoistočne Evrope u Cavtatu.

KOSTIĆ: Politika je bitan dio troška svake kompanije (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Kostić je kazao da dalje širenje Samita 100 vodećih biznis lidera vidi prevashodno u daljem razvoju komunikacije između biznis sektora i političara.

-Za ukupno kreiranje vrijednosti kompanije je važan ambijent koji političari naprave. Zbog toga se dešava da danas kompanija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije ima jednu vrijednost, a ista takva komapnija u Njemačkoj ili Americi ima drugu vrijednost-saopštio je Kostić.

Izvršna direktorka komapnije „Philp Morris Montenegoro“, Svetlana Vuksanović istakla je da su se na Samitu čule snažne poruke, kako iz biznis sektora, tako i iz politike.

-Jasno smo poručili da tržište treba da se proširi. Takođe, dobili smo poruke od političara da će raditi najbolje što je u njihovoj moći da se uklone sve biznis i administrativne barijere. Prije svega mislim da treba da ukinemo neke barijere u svojim glavama i da će nam automatski onda krenuti bolje-naglasila je Vuksanović.

Svi iz regiona se suočavaju sa manje-više sličnim problemom, a to je prije svega teži pristup međunarodnim finansijama i teži način da se dobije jeftino finansiranje projekata iz bilo koje oblasti-kazao je Đorđe Đurđić izvršni direktor „Atlas“ banke. On smatra da se kroz povezivanje berzi iz regiona, mogu naći dobri načini za finansiranje projekata.

-Jedna od ideja je bila da ukoliko se postigne veće regionalno uvezivanje berzi, da se neki veći projekat finansira kroz izdavanje obveznica. Tako bi se stvorio jedan dobar finansijski instrument koji bi bio atraktivan međunarodnim investitorima. Ako bi ponudili takve finansijske projekte, onda bi omogućili da se veliki investicioni projekti lakše i brže finansiraju, a uz to bi i podigli finansijsku atraktivnost samog regiona-naglasio je Đurđić.

Za direktora hotela „Splendid“ Žarka Radulovića poruka samita je, kako kaže, „da politika podržava biznis, da podržava turizam i da definitivno na ovim prostorima kreće saradnja, odnosno povezivanje“.

-Tek je početak, vidjećemo šta će biti, ali ja duboko vjerujem da će biti koristi od ovog skupa. Ne samo za turizam, nego i za buduće investicije. Ako neko ima namjeru da investira bilo gdje u regionu, bilo da je to Crna Gora, Hrvatska, Srbija ili Slovenija, kada zna da u tom regionu postoji saradnja desetak država, da je politička podrška prisutna, onda se mnogo bolje i sigurnije osjeća-istakao je Radulovć.

Samit 100 vodećih lidera osnovan je 2011 godine, kao asocijacija uspješnih privrednika , koji promovišu saradnju radi jačanja konkurentnosti regiona .

Na ovogodišnjem Samitu su učestvovali , predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, članovi predsjedništva BiH Bakir Iztbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, predsjednik, Albanije Bujar Nišani i predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga.







 

Portal Analitika