Društvo

Pripadnici VCG na vojnoj paradi u Parizu

vojska1407
C
rnogorska državna delegacija, predvođena ministrom odbrane prof. dr Milicom Pejanović-Đurišić, prisustvovala je ceremoniji povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, 14. jul - Dan pada Bastilje. Ovogodišnja ceremonija održana u Parizu, posvećena je obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Pripadnici VCG na vojnoj paradi u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

Po prvi put, pripadnici Počasne garde Vojske Crne Gore noseći državnu zastavu učestvovali su u defileu koji je okupio predstavnike više od 70 zemalja učesnica Prvog svjetskog rata. Takođe, četiri najbolja studenta francuskog jezika u Crnoj Gori, bili su dio specijalne koreografije kojom je poslata poruka mira i čime je defile zaključen.

Na svečanom ručku koji je, za šefove delegacija, priredio ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drian, ministar Pejanović-Đurišić se susrela sa ministrima odbrane više zemalja.

vojska11407

U razgovoru sa domaćinom, ministrom odbrane R. Francuske Žan-Iv Le Drianom, zajednički je konstatovan evidentan napredak Crne Gore u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Le Drian je posebno ukazao na značaj učešća Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, kako u misiji ISAF tako i u EU misiji u Maliju.

Naglasio je da se Crna Gora među zemljama aspirantima za članstvo u NATO, zahvaljujući postignutim rezultatima u procesu reformi, izdvojila kao zemlja najbliža pozivu za članstvo. Ponovio je spremnost Francuske da nastavi sa podrškom i pružanjem pomoći Crnoj Gori kako bi ispunila neophodne standarde i kriterijume za punopravno članstvo u NATO.

vojska21407

U crnogorskoj državnoj delegaciji bili su i ambasador Crne Gore u Parizu dr Irena Radović, generalni direktor za bilateralne poslove u MVPEI ambasador Željko Perović, savjetnik ministra za vojna pitanja pukovnik Rajko Pešić i načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju potpukovnik Saša Jovanović.

Portal Analitika