Društvo

ŠPILMAN: Izuzetna saradnja Crne Gore i Suda u Strazburu

1407spilmanok
C
rna Gora u potpunosti poštuje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, izjavio je Pobjedi predsjednik tog suda Din Špilman.

ŠPILMAN: Izuzetna saradnja Crne Gore i Suda u Strazburu
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da je saradnja Crne Gore sa sudom izuzetna, ali i da veoma mali broj tužbi iz naše zemlje stigne do suđenja zbog pravne neosnovanosti.

-Želio bih da naglasim da sudovi u Crnoj Gori primjenjuju Evropsku konvenciju o ljudskim opravima skoro svakodnevno. Konvencija je direktno primjenljiva, što objašnjava to što je vaši sudovi tako koriste. Imamo određeni broj predstavki u Strazburu, ali je većina bila neprihvatljiva, odnosno nije bila pravno zasnovana. Samo veoma mali procenat tužbi stigne do suđenja, što pokazuje das u oni koji ih podnose upoznati sa Konvencijom, ali da u isto vrijeme smatraju da je Sud u Strazburu žalbeni sud, što naravno nije- istakao je Špilman u intervjuu Pobjedi.

On je kazao da većina predstavki Suda u Strazburu dolazi iz Ukrajine i Italije, a da je broj predstavki iz Crne Gore relativno veliki.

-Bavimo se sa 90.000 aplikacija godišnje. Prije dvije godine imali smo 150.000 tužbi u sudu, a sada, nakon što smo uložili ogroman napor, imamo 85.000- precizirao je Špilman.

Trenutno se pred Sudom u Strazburu nalazi 800 predstavki iz Crne Gore, od čega je 550 u fazi razmatranja.

Portal Analitika