Društvo

ULAMA: Od problema imigranata veći su problem djeca prosjaci

1107ulama
K
omentarišući i informaciju da Romi iz naše zemlje u velikom broju odlaze ilegalno u zemlje Evropske unije i da za to plaćaju od 500 do 1.500 eura, kako su jueče objavili mediji, šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zorana Ulama kaže za Portal Analitika da nema saznanja o ovom slučaju, ali naglašava da imigracija i trgovina ljudima, nažalost, idu ruku pod ruku i da su stoga u stalnom kontaktu sa Upravom policije. Prema njegovim riječima, kada je u pitanju populacija Roma, kompleksan je problem djece prosjaka, posebno vidljiv tokom ljetnjih mjeseci.

ULAMA: Od problema imigranata veći su problem djeca prosjaci
Portal AnalitikaIzvor

Ulama kaže da djece prosjaka ima više tokom ljeta i da dolaze iz zemalja regiona, iz Srbije, Kosova, Albanije. To je regionalni problem i kompleksno pitanje. U tom pravcu imamo potpisan sporazum sa Kosovom, a već narednog mjeseca biće potpisan sa Albanijom, planiran je i sa Srbijom, tako da ćemo imati zajedničke aktivnosti kako bi se suprotstavili ovom problemu, kaže naš sagovornik.

Govoreći o imigrantima Ulama, koji je i predsjednik Nacionalnog tima za pračenje implementacije nacionalne strategije i akcionih planova za borbu ptotiv trgovine ljudima, naglašava da su u timu i prestavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, i drugih državnih institucija, koji redovno informišu o problemu ilegalnih imigranata.

Ulama naglašava da je kada je riječ o Romima koji odlaze u zemlje EU bitno napraviti razliku da li je odlazak dobrovoljan ili je riječ o trgovini ljudima. Kod trgovine ljudima govorimo o prisili i to je jasna razlika, naglašava on.

Sagovornik Portala Analitika naglašava da je kod populacije Roma posebno kompleksan problem djece prosjaka.

“Tom problemu je Vlada Crne Gore prišla sa posebnom pažnjom. Djeca prosjaci i u Crnoj Gori i u zemljama regiona su jedna od najosjetljivijih kategorija društva i prošnja na ulicama otvara vrata svim ostalim oblicima krivičnog djela trgovine ljudima”, kaže Ulama. On dodaje da djeca prosjaci dolaze ljeti u gradove na primorju i to najčešće sa Kosova, iz Albanije, Srbije.

Kada je riječ o trgovini ljudima, Ulama ističe da su u prethodnoj godini imali nekoliko slučajeva i u pitanju su bili Romi, interno raseljeni, najčešće porijeklom sa Kosova. Takođe, imali su slučaj trgovine ženama Romkinjama, koje su bile žrtve seksualne eksploatacije. Kancelarija je preduzela sve potrebne mjere u rješavanju ovih slučajeva, zaključuje Ulama.

 

Portal Analitika