Društvo

NIKOLIĆ: Udruženje boraca neće obilježavati 13. jul

1107radannikolicok
U
druženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore neće 13. jula obilježiti Dan državnosti Crne Gore zbog diskriminatorskog odnosa državnih organa Crne Gore prema Udruženju i ponižavajućeg statusa boraca od 1990. godine u Crnoj Gori, saopštio je Portalu Analitika direktor Udruženja Radan Nikolić.

NIKOLIĆ: Udruženje boraca neće obilježavati 13. jul
Portal AnalitikaIzvor

-Uvažavamo 13. jul 1941. i 13. jul 1878. godine kao svijetle datume u istoriji slobodarske Crne Gore i zbog toga prihvatamo 13. jul kao Dan državnosti Crne Gore, ali ne možemo  slaviti sa onima koji nijesu dostojni tog datuma i koriste državu da bi beskrajno vladali i bogatili se gazeći preko dostojanstva, prava i sloboda svojih građana.Pozivamo Skupštinu Crne Gore i Vladu Crne Gore da na Dan državnosti objasne zašto država od tri boračke organizacije, sa istim statusom nevladinih organizacija, povlašćuje Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, a diskriminiše Savez organizacija boraca NOR-a Crne Gore i naše Udruženje. Do kada će Skupština  Crne Gore donositi diskriminatorske zakone o državnom budžetu kojima se za  jednu od dvije organizacije boraca NOR-a, godinama opredjeljuju sredstva u iznosu od preko 100.000 eura, a za drugu organizaciju boraca NOR-a i naše Udruženje ništa? Do kada će Vlada Crne Gore potkradati civilni sektor, ne raspodjeljujući  godinama sredstva namijenjena u državnom budžetu nevladinim organizacijama i dokle će Skupština Crne Gore pred tim zatvarati oči- naveo je Nikolić u saopštenju.

On se pita i do kada će biti na snazi "famozni" Zakon o  finansiranju saveza  udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore iz 1991. godine, koji se, kako tvrdi, selektivno primjenjuje i koji je morao biti stavljen van snage  jer se ne uklapa u pravni sistem Crne Gore i jer su njegove odredbe suprotne Zakonu o nevladinim organizacijama i Zakonu o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

Portal Analitika