Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • KONTROLA PROMETA DUVANSKIH PROIZVODA: 209 nepravilnosti, oduzeta roba u vrijednosti od 15.000 eura

KONTROLA PROMETA DUVANSKIH PROIZVODA: 209 nepravilnosti, oduzeta roba u vrijednosti od 15.000 eura

1107sverccigareteok
T
ržišna inspekcija je, u skladu sa posebnim planom kontrole prometa duvanskih proizvoda, nastavila sa pojačanim aktivnostima tokom turističke sezone na primorju, kao i u centralnim i sjevernim opštinama. Poseban akcenat je stavljen na kontrolu prometa ovih proizvoda bez dokaza o porijeklu, kako u prodajnim objektima, tako i na pijačnim i prostorima ispred pijaca, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave za inspekcijske poslove.

KONTROLA PROMETA DUVANSKIH PROIZVODA: 209 nepravilnosti, oduzeta roba u vrijednosti od 15.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

-Pojačana kontrola na javnim površinama i pijačnim prostorima, u saradnji sa policijom i Komunalnom policijom, vršena je posebno na području opština Bar, Budva, Herceg Novi, Podgorica, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Rožaje. Tržišna inspekcija je u prvom polugodištu u ovoj oblasti izvršila 1.396 inspekcijskih pregleda i utvrdila 209 nepravilnosti- precizirali su iz Uprave.

Nepravilnosti su se odnosile na vršenje prometa duvana bez izdatog odobrenja, stavljanje u promet neobrađenog (rezanog) duvana, stavljanje u promet duvanskih proizvoda koji na pakovanju nemaju podatke o količini katrana, nikotina i ugljenmonoksida, kao i propisanih upozorenja o štetnosti, neisticanje oznake o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, neisticanje slikovnih upozorenja o štetnosti pušenja, nevođenje propisane evidencije o nabavci i prodaji robe, neposjedovanje dokaza o nabavci  robe, neisticanje maloprodajnih cijena na duvanskim proizvodima, neizdavanje računa za duvanske proizvode i ostalo.

-Inspektori su u 127 slučajeva oduzeli 10.296 paklica cigareta, 160 kg neobrađenog (rezanog) duvana,  119 pakovanja filtera za cigarete i 65 pakovanja kartica za duvan u ukupnoj vrijednosti od 14.916,70 €.  Roba je oduzeta shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini i shodno Zakonu o duvanu. Takođe, inspektori su preduzeli upravne mjere i to 37 ukazivanja i 172 rješenje, od čega 45 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, 125 o privremenom oduzimanju robe i dva rješenja o zabrani prometa robe (cigarete bez slikovnog prikaza). Izdato je 55 prekršajnih naloga u vrijednosti od 11.350 eura  i podneseno je 57 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U 60 slučajeva roba je oduzeta od NN lica- naveli su iz Uprave.

 

Portal Analitika