Kultura

KOTOR ART: „Život u njenom danu“ najbolji, nagrada i za Gradsko pozorište

1107zivot
A
utorski projekat „Život u njenom danu“ američke umjetnice Hilari Čaplejn najbolja je na 22. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu po ocjeni oba žirija – dječjeg i grada Kotora, a među nagrađenima je i „Ružno pače“ Gradskog pozorišta iz Podgorice.

KOTOR ART: „Život u njenom danu“ najbolji, nagrada i za Gradsko pozorište
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno na dodjeli nagrada kojom je sinoć zatvoren ovogodišnji segment Kotor Arta posvećen najmlađima, prva nagrada po odluci Dječjeg žirija dodjeljuje se predstavi „Život u njenom danu“.

- Vidjevši njenog muža-lampu, shvatili smo da ljudska usamljenost može biti smiješna. To je uradila sama sa sobom, svojim tijelom, glasom, humorom, duhom i sve to nismo mogli da zanemarimo – navodi se u obrazloženju.

1107srebrniIsti žiri drugu nagradu festivala dodijelio je predstavi „Srebrni šou“ koju je izveo „Silver Dance Company“ iz Mišmereta u Izraelu, a u kreaciji i režiji Šimona Mansure.

- Cijevi su oživjele. Raznim bojama i pokretima one su ispričale svoju priču, dok je publika u kontaktu s magijom upijala svaki novi trenutak. To je bilo dovoljno.

Na kraju, Gradsko pozorište iz Podgorice je i ove godine nagrađeno za produkciju namijenjenu najmlađim gledaocima.

- Za treću nagradu Dječji žiri je izabrao predstavu „Ružno pače“ Gradskog pozorišta Podgorica. Vječna bajka je ispričana tako da je na moderan način dobila svoje novo ruho. Saznali smo da svi naši mali i veliki problemi mogu biti riješeni i da je pače - ružno samo ako ono tako odluči, i na osnovu toga izabrali – stoji u obrazloženju ove nagrade.

1107ruznoNagrada Žirija grada Kotora, kojim je predsjedavala Vjera Rašković, dodijeljena je autorskom projektu Čeplejn „zato što je izbrisala granicu između publike i scene“.

- I zato što je ukinula još mnoge druge barijere: između tuge i radosti, između saznavanja I zataškavanja, između samoće i prijateljstva, između mašte i stvarnosti – naveli su članovi „odraslog“ žirija.

Specijalno priznanje dodijelila je i Asocijacija pozorišta za djecu i mlade u Crnoj Gori (ASSITEJ), a ono je pripalo „Srebrnom šou“.

- To je predstava koja je temu tehnologije koja ovladava ljudima razgranala kroz forme savremenog plesa, tijela i predmeta, te čini da naša zabrinutost preraste u radost igre - navela je Marija Backović iz te asocijacije.

Portal Analitika