Društvo

PRIJEDLOG SAVJETU RTCG: Milenković "Gvarnerijem" da promoviše Crnu Goru

107rb
S
vjetski proslavljeni violinista, Stefan Milenković, bio je gost Radio-televizije Crne Gore. Violina "Gvarneri", stara oko tri vijeka, dragocjenost testamentom zavještana upravo RTCG, oduševila je velikog umjetnika. Generalni direktor Rade Vojvodić predložiće Savjetu RTCG da se violina ustupi Milenkoviću za koncerte širom svijeta, što bi promovisalo Crnu Goru i RTCG i otvorilo mogućnost pune valorizacije tog izuzetno skupocjenog instrumenta.

PRIJEDLOG SAVJETU RTCG: Milenković "Gvarnerijem" da promoviše Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Stefanov san je, kaže, da se upravo tim instrumentom predstavi svjetskoj publici.

Generalni direktor RTCG, Rade Vojvodić, obećao je da će učiniti sve da Milenković predstavi istorijski vrijedan dragulj na nekoj od svjetskih pozornica.

Proslavljeni violinista Stefan Milenković nije ni slutio da će dan pred koncert Simfonijskog orkestra u Kotoru, prilikom posjete RTCG dobiti, priliku da zasvira na violini koja je san mnogih umjetnika. Violina "Gvarneri" neprocjenjive je istorijske vrijednosti, a nakon više decenija njene strune je oživio virtuoz svetskog renomena.

"Ispostavilo se da je to jedan od najvrjednijih instrumenata i majstora sigurno u istoriji Gvarneri del Đeđu, iz 1726. godine, i to je violina koja na neki način za umjetnika ima neprocjenjivu vrijednost. Sigurno je da ima fenomenalan zvuk i da ima fantastičnu praktičnu vrijednost, violinističku i mislim da ima jednu ogromnu istorijsku vrijednost, jer ono što imate ovdje, ustvari nije vaše, nije ničije, to je istorijska vrijednost, kao da imate Van Goga ili Pikasa", kazao je Milenković.

Violinu "Gvarneri" RTCG posjeduje nekoliko decenija. Na njoj se sviralo samo u izuzetnim prilikama, a to, kaže Stefan, znači da se oni koji je posjeduju razumiju u umjetnost. A to je danas rijetkost i zato bi, kaže Stefan, bio polaskan da pred međunarodnu publiku izađe s njom.

"Rado bih je svirao. Sigurno. To je privilegija za nas. Za nas to nema monetarnu vrijednost, na neki način. Ona bez violiniste vrijedi koliko i slika koja je prikrivena zavjesom. To podržava i karijeru i moj rad i, na neki način, život. Isto tako, to je i promocija za onog ko je darežljiv da tu violinu da na korišćenje nekome. I na neki način uveličava vrijednost možda čisto monetarnu vrijednost, ali sigurno bih volio da mogu da je koristim na koncertima jer je mnogo bolja od onoga što ja trenutno sviram. To sigurno", poručio je veliki umjetnik.

Ko bi je svirao ako ne umjetnik poput Stefana Milenkovića. I zato će se, kaže generalni direktor RTCG-a Rade Vojvodić, na prvoj sjednici Savjeta pričati o njemu.

"Sad na Savjetu da Stefan Milenković, kao veliki umjetnik, koristi violinu na godinu ili dvije i kroz taj njegov koncertni rad i turneje koje ima po cijelom svjetu ova violina nađe svog kupca. A on bi imao veliko zadovoljstvo, jer svira na istorijski važnom instrumentu", rekao je Vojvodić.

Najbolji način za promociju RTCG i države Crne Gore je sviranje na Gvarijerovoj violini. Virtuoz svjetskog glasa se nada da će do novembra, kada ima nastup na Tajvanu, biti u njegovim rukama, jer je Tajvan, pored toga što je 'Meka' za violiniste, veliki kolekcionar umjetnina. Ko god da je kupi, kaže, doprinijeće očuvanju zaostavštine cijele planete.

Portal Analitika