Društvo

Još sedam dana za prijavljivanje za MIDAS V

107midas_V
P
oljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori imaju još sedam dana da se prijave na javni poziv u okviru MIDAS V, odnosno da kandiduju projekte za čiju realizaciju imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto prihvatljivih investicija.

Još sedam dana za prijavljivanje za MIDAS V
Portal AnalitikaIzvor

Kroz poziv koji je otvoren do 17. jula, poljoprivrednicima je na raspolaganju budžet od 500.000 eura, iz Globalnog ekološkog fonda, koji će se distribuirati kroz saradnju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Svjetske banke.

"Ovaj novac, kako je definisano uslovima poziva, namijenjen je unapređenju proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima, uvođenjem standarda u upravljanju stajskim đubrivom i otpadnim vodama, kako bi se obezbijedila zaštita životne sredine prilikom poljoprivredne proizvodnje. Primjena ovih i sličnih ekoloških standarda uslov je da poljoprivrednici mogu konkurisati za naredne podrške koje će im na putu približavanja EU biti na raspolaganju", podsjećaju iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva poručuju da će poštovanje navedenih standarda biti uslov već od narednog javnog poziva za grantove, koje finansiraju EU i SB, ali i za podršku iz agrobudžeta Crne Gore.

"Zato je vrlo važno da poljoprivredni proizvođači shvate koliko je važno da na vrijeme počnu sa ulaganjima u unapređenje proizvodnje na gazdinstvima, ukoliko žele ozbiljno da se bave poljoprivredom i iskoriste sve pogodnosti iz pretpristupnih fondova. Rješavanjem pitanja stajnjaka po evropskim standardima, poljoprivrednici se postepeno približavaju poštovanju „Kodeksa dobre poljoprivredne prakse“, kao osnove poljoprivredne proizvodnje u EU, što nije samo pitanje obaveze, nego i postizanja veće konkuretnosti, jer će na taj način proizvesti kvalitetniju i zdraviju hranu", navodi se.

Iz Ministarstva podsjećaju da su u prethodnom periodu nastojali da o uslovima i benefitima iskorišćavanja sredstava kroz MIDAS V informiše sve poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori. Predstavnici Direktorata za plaćanje i savjetodavnih službi održali su 12 radionica za poljoprivrednike iz svih crnogorskih opština. Istovremeno, oni su edukovani i u dijelu obaveze da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, što je takođe, uslov za dobijanje svih budućih podrški i subvencija.

Takođe, podjestili su da da su prihvatljive investicije: unapređenje skladištenja stajskog đubriva, sakupljanje otpadnih voda iz silaže, adekvatan transport i nanošenje stajskog đubriva, tečnog stajnjaka i otpadnih voda iz silaže (oprema za upravljanje stajnjakom i otpadnim vodama).

Prilikom pripreme dokumentacije i projektovanja kapaciteta osočnih jama i bazena za stajnjak, proizvođači mogu računati na pomoć regionalnih centara Službe za selekciju stoke.

Više informacija o tome ko i na koji način može da aplicira, poljoprivrednici mogu dobiti i u opštinskim službama za poljoprivredu, ali i u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoj.

Portal Analitika