Abiznis

MF: Elektroprivredi rok od osam dana za konverziju poreskog duga

0807epcgok
M
inistarstvo finansija najavilo je da će pokrenuti postupak prinudne naplate ukoliko za osam dana Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) ne potvrdi odluku o pretvaranju poreskog duga kompanije od 45 miliona eura u akcijski kapital države.

MF: Elektroprivredi rok od osam dana za konverziju poreskog duga
Portal AnalitikaIzvor

„Ukoliko se Skupština akcionara EPCG ne održi u zakazanom terminu, i ako se tada ne donese odluka o konverziji duga od 45 miliona eura u akcijski kapital države, Ministarstvo finansija i Poreska uprava biće prinuđeni da preduzmu mjere prinudne naplate“, saopšteno je iz Vladinog resora na čijem čelu je Radoje Žugić, pišu Vijesti.

Prema Zakonu o budžetu, Vlada je do 31. marta bila obavezna da riješi dug za poreze EPCG tako što bi njime povećala udio države sa 55 odsto na oko 57 odsto. Rok nije poštovan, jer Vlada nije obezbijedila pristanak italijanskog partnera u EPCG, kompanije A2A.

Ministarstvo finansija je sredinom aprila, nakon što je prvi put odložena Skupština akcionara, saopštilo da Poreska i Uprava carina prate i analiziraju odvijanje situacije u EPCG, i da će u slučaju da se u kratkom roku ne počne sa realizacijom planiranih aktivnosti pokrenuti mjere prinudne naplate.

Sjednica zakazana za april odložena je za 27. jun, pa za 17. jul.

U tom Vladinom resoru tvrde da nijesu adresa na kojoj treba tražiti informacije o neodržavanjuskupštine akcionara, već da je to pitanje za Ministarstvo ekonomije.

Iz Ministarstva ekonomije nedavno je saopšteno da je sjednica odložena za jul iz „tehničkih razloga“. Sjednica je prvi put odgođena zato što se nije pojavio predstavnik većinskog državnog kapitala jer se nijesu dogovorili sa A2A.

Iz Ministarstva ekonomije tada je objašnjeno da pitanje konverzije duga spada u kategoriju rezervisanih pitanja po ugovoru o privatizaciji i dokapitalizaciji EPCG, zbog čega je neophodna saglasnost oba partnera, računajući i A2A.

Vijestima je iz više izvora potvrđeno da se rješenje o naplati poreskog duga od 45 miliona eura odlaže zbog toga što italijanski partner A2A nema čvrste garancije da će zadržati upravljanje energetskom kompanijom nakon što im istekne petogodišnji ugovor krajem ove godine. Vlada i A2A o tom pitanju još pregovaraju.

Naplatom duga konverzijom, koju predviđa Zakon o budžetu, država bi povećala udio sa 55 odsto na 57 odsto, dok bi italijanskoj kompaniji A2A vlasništvo palo sa 43,7 na 41,7 odsto. Vlada je htjela da izbjegne da to obavi po nominalnoj vrijednosti i da upotrijebi svih 45 miliona za dva odsto akcija.

Zakon o budžetu je obavezuje da odradi tako, a ne prema želji italijanskog partnera A2A, kroz emisiju akcija po cent, što bi značilo da im praktično otpisuju poreski dug jer bi se za dokapitalizaciju koristilo samo nekoliko desetina hiljada EUR.

Izvještaj o poslovanju kompanije pokazuje da je prošlu godinu završila sa neto dobiti od 25,2 miliona eura, u odnosu na 2012. kada je zabilježila gubitak od 5,8 miliona eura.

O modelu za konverziju duga trebalo bi da se izjasni Skupština.

 

Portal Analitika