Abiznis

KRIVOKAPIĆ: Ne možemo biti zadovoljni stavom Vlade

1007rade_krivokapic
V
lada ne može korigovati iznos otpremnina za radnike Kombinata aluminijuma (KAP), jer je ponudila maksimalan iznos, saopšteno je na sastanku predstavnika oba sindikata podgoričke fabrike sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

KRIVOKAPIĆ: Ne možemo biti zadovoljni stavom Vlade
Portal AnalitikaIzvor


Predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, kazao je da će o stavu Vlade danas informisati radnike, koji će odlučiti o daljim koracima, piše Pobjeda.



“Na sastanku u Ministarstvu ekonomije nam je rečeno da zahtjev za korekcijom otpremnina ne može doći u obzir jer je Vlada ponudila maksimum koji je mogla, a bazirao se na socijalnim programima Željezare i Rudnika boksita”, kazao je Krivokapić.



On je dodao da sindikalci ne mogu biti zadovoljni stavom Vlade, ali da će o daljim odlukama morati da se konsultuju sa radnicima.



“Naš zahtjev bio je da otpremnine budu do 20 hiljada EUR, a ne 14 hiljada kao što smo dobili. Od njih smo dobili odgovor uzmite ili ostavite. Suviše je to jaka ponuda da je odbijemo i moraćemo da se konsultujemo sa zaposlenima”, naveo je Krivokapić.



On smatra da je olakšavajuća okolnost u svemu to što je socijalni program na dobrovoljnoj osnovi i što će važiti do 1. novembra.



“Obaviješteni smo da će socijalni program važiti do 1. novembra, tako da će i radnici koji ostanu moći nakon ponude novog vlasnika i uslova koje je on ponudio da razmisle da li će ostati u KAP-u. Od ponedjeljka se za otpremnine prijavilo 27


radnika”, saopštio je Krivokapić i dodao da sindikati ne mogu nikome zabraniti da


se prijavi za odlazak.



On je rekao i da u Ministarstvu ekonomije nijesu mogli da dobiju nikakve informacije u vezi sa uslovima rada koje je ponudio novi vlasnik.



“Oni smatraju da naši zahtjevi po pitanju uslova rada nijesu nerealni i da se u KAP-u koji radi 40 godina nije ništa promijenilo, osim novog vlasnika, tako da bi i uslovi rada trebalo da ostanu isti dok novi vlasnik ne angažuje novu kuću koja bi snimala uslove u KAP-u”, naveo je Krivokapić.



On je kazao da raduje ponuda novog vlasnika, Veselina Pejovića, da će radnici biti zaposleni u KAP-u na dvije godine, a ne preko Agencije, kako je ranije najavljeno.



Pejović je ponudio da u KAP-u ostane 550 radnika, koji će u početku dobiti ugovor na dvije godine, dok će im plate ostati na sadašnjem nivou.

tekst: mina, foto: bankar.me

Portal Analitika