Abiznis

Nema novca za veće otpremnine

vladazgrada
I
z Ministarstva ekonomije predstavnicima sindikalnih organizacija KAP-a saopšteno je da u budžetu nema novca za povećanje socijalnog programa za radnike koji će napustiti fabriku, saopštili su predstavnici sindikata nakon razgovora u ministarstvu.

Nema novca za veće otpremnine
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo Ministarstvo ekonomije za prekobrojne u KAP-u predložilo je otpremnine koje u prosjeku iznose 14.000 eura, dok radnici traže da prosjek bude 20.000 eura.

"Ono što nas raduje jeste da niko neće poći nasilo iz KAP-a, riječ je o dobrovoljnom odlasku, tako da u ovom trenutku mogu da odustanu oni koji to budu željeli“, kazao je predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić, nakon sastanka u Ministarstvu ekonomije.

Vlada je u četvrtak usvojila Socijalni program za KAP i njegove firme Preradu i Kovačnicu, prema kojima će otpremine iznositi od 6.000 eura do 18.000 eura, u zavisnosti od godina života. Prosječna otpremnina iznosiće 14.000 eura, a radnici su tražili da prosjek bude 20 hiljada.

Istog dana kada je Vlada usvojila Socijalni program zaposleno u KAP-u su dobili ponudu novog vlasnika Veselina Pejovića. Pejović planira da u KAP-u zadrži 550 radnika, dok će 168 biti višak.

Vladin Socijalni program važiće do 1. novembra ove godine. Pejović do četvrtka za kupovinu imovine KAP-a mora da uplati 28 miliona eura.

Predstavnici Sindikata aluminijuma poručili su da neće biti preuzimanja fabrike bez dogovora sa njima.

izvor: rtcg.me

Portal Analitika