Društvo

Numanović održao predavanje u okviru ljetnje škole "Gavro Vuković"

0907numanovic
M
inistar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović učestvovao je kao predavač u okviru ljetnje škole za mlade diplomate koju sedmu godinu za redom organizuje Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP), Kancelarije UNDP u Crnoj Gori i Ministarstva inostranih poslova Vlade Kraljevine Norveške.

Numanović održao predavanje u okviru ljetnje škole "Gavro Vuković"
Portal AnalitikaIzvor

Numanović je zajedno sa polaznicima ljetnje škole ,,Gavro Vuković“ prošao kroz pojam i suštinu ljudskih prava konstatujući još jednom da po osnovnom svojstvu svakog ljudskog bića, činjenici da je rođen kao čovjek, svakom pojedincu pripadaju jednaka ljudska prava i slobode. Govoreći o sadržini pojma ljudskih prava, ministar je prošao kroz korpus pravnih garancija ljudskih prava i sloboda i pitanju njihove primjene.

,,Svijet se prihvatio ljudskih prava u čijem je temelju pojedinac“, rekao je Numanović i konstatovao da je ,,naše društvo dio epohe koja je ustanovila da je upravo pojedinac konkretno mjerilo svega što čovjek čini i da ispunjavamo svoju misiju samo ukoliko postignemo da živimo u svijetu u kom je svaki čovjek svrha i nijedan čovjek nije sredstvo“.

Razvoj ljudskih prava tekao je kroz tri koraka – filozofski, političko ostvarenje u sklopu nacionalnih država, te političkog ostvarenja s univerzalnim pravom u Ujedinjenim nacijama. Ministar je podsjetio na dvije vodeće Međunarodne organizacije iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava odnosno na Ujedinjene Nacije i Savjet Evrope, kao i da je država Crna Gora od obnove svoje nezavisnosti 2006. u sastavu UN kao 192 država po redu, a od 2012. u sastavu Savjeta za ljudska prava UN.

Kao vodeća dva dokumenta u ovoj oblasti Ministar je istakao Univerzalnu Deklaraciju UN o pravima čovjeka i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja predstavlja prvi međunarodni sporazum o ljudskim pravima sa konkretnim mehanizmima zaštite.

Deklaracija o ljudskim pravima predstavlja iz svog ugla najveću težnju svih ljudi da se izgradi svijet u kojem će ljudska bića uživati slobodu govora i uvjerenja, svijet u kojem je čovjek slobodan od straha i nemaštine, zaštićen od ugnjetavanja, i najzad, svijet u kojem su ljudska prava svih članova zajednice zaštićena vladavinom prava.

Numanović je u drugom dijelu svog izlaganja govorio o oblastima nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava gdje je mlade buduće diplomate iz 32 zemlje čiji su predstavnici dio ove ljetnje škole, bliže upoznao sa zakonodavnim aktivnostima i mehanizmima vezanim za unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, aktivnostima koje sprovodimo na unapređenju svijesti naših građana u cilju većeg stepena tolerancije prema drugačijima od sebe.

,,Međutim”, naglasio je ministar, ,,pominjanje svih relevantnih međunarodnih i domaćih dokumenata je apsolutno bez osnova ukoliko izostane njihova praktična i efikasna primjena.

Numanović je dodao na kraju da ne postoji država sa starijom ili mlađom demokratijom, već samo ona koja predano radi na unapređenju demokratije i poželio je svim polaznicima da usmjeravaju svoje znanje u smjeru pozitivnog uticaja na njihove živote i zajednicu u cjelini.

Portal Analitika