Abiznis

MF: Novim Zakonom o akcizama omogućene niže cijene za prevoznike

214Autobus_6
U
Ministarstvu finansija u toku su aktivnosti na finalizaciji teksta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, čime će se, nakon njegovog usvajanja, stvoriti pravne pretpostavke za njegovu primjenu. Na ovaj način će se, ističu u Ministarstvu finansija, kroz omogućavanje plaćanja akcize po nižoj cijeni, obezbijediti uslovi za fiskalno rasterećenje privrednika, među njima i autoprevoznika.

MF: Novim Zakonom o akcizama omogućene niže cijene za prevoznike
Portal AnalitikaIzvor

Drumski prevoznici apelovali su na Ministarstvo finansija da poštuje primjenu Zakona o akcizama, koji im garantuje povraćaj od 18 centi po litru, jer su njegovim nepoštovanjem dovedeni u lošu ekonomsku situaciju.

S tim u vezi, Ministarstvo finansija podsjeća da je, u cilju prevazilaženja pravnih praznina i neusklađenosti važeće regulative u dijelu plaćanja akcize na gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, Vlada Crne Gore utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

"Navedeni zakon nalazi se u skupštinskoj proceduri i za očekivati je da isti bude usvojen do kraja tekućeg mjeseca. Ovim zakonom su data ovlašćenja Ministarstvu finansija da, kroz donošenje posebnog propisa, definiše postupak i uslove plaćanja akcize za navedene namjene po nižoj cijeni (u oblastima prerađivačke industrije, prevozničke djelatnosti i dr.)", objašnjavaju u Ministarstvu.

S tim u vezi, dodaju, u Ministarstvu finansija u toku su aktivnosti na finalizaciji teksta ovog propisa, te će se, nakon usvajanja prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, stvoriti pravne pretpostavke za njegovu primjenu.

"Na ovaj način će se, kroz omogućavanje plaćanja akcize po nižoj cijeni, obezbijediti uslovi za fiskalno rasterećenje privrednika u navedenim oblastima i poboljšanje njihove konkurentnosti na međunarodnom transportnom tržištu, kroz niže troškove poslovanja. Istovremeno će se stvoriti uslovi za efikasniji i potpuniji nadzor akciznih obveznika od strane Poreske uprave i sprečavanje zloupotreba kod upotrebe navedenih mineralnih ulja", kazali su u ovom Vladinom resoru.

 

Portal Analitika