Društvo

MZ: Definisanjem dopunskog rada ljekara suzbiće se i mogućnost korupcije u zdravstvu

0807klinicki
O
dredba o ograničenom dopunskom radu zdravstvenih radnika u javnom sektoru biće na snazi od 1. januara iduće godine. Važećim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti zdravstveni radnici mogu raditi kod drugog poslodavca u ustanovi koja je u okviru mreže javnih zdravstvenih ustanova. Iz Ministarstva zdravlja za Portal Analitika kažu da će zdravstvena zaštita biti dostupnija pacijentima, a mogućnost korupcije u zdravstvu će se suzbiti.

MZ: Definisanjem dopunskog rada ljekara suzbiće se i mogućnost korupcije u zdravstvu
Portal AnalitikaIzvor

-Ovakvo zakonsko rješenje je uvedeno da bi se pacijentima  omogućila dostupnija zdravstvene zaštita, a istovremeno suzila mogućnost za koruptivne radnje u zdravstvu, kazali su za Portal Analitika iz PR službe Ministarstva zdravlja.

Saglasnost za dopunski rad daje direktor zdravstvene ustanove, u kojoj je zaposen zdravstveni radnik, uz definisanu proceduru.

Neminovno je da su u proteklom periodu gužve u zdravstvenim ustanovama gužve bile česta slika, a definisanje dopunskog rada omogućiće da zdravstvena njega i zaštita bude dostupnija pacijentima.

-Iskustva u primjeni dopunskog rada pokazuje da je pacijentima otežan pristup zdravstvenim uslugama u javnom zdravstvenom sektoru, pa se odlučilo da zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici mogu da dopunski rade samo u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač država, sa izuzetkom onih oblasti gdje postoji deficit stručnjaka, kao što su pravna lica koja vrše poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, te ustanove socijalne i dječje zaštite, organi državne uprave nadležni za poslove policije i odbrane, kojima je, prema odrebama ovog  predloga data mogućnost da organizuju određene oblike zdravstvene zaštite, objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja.

Dužina trajanja radnog vremena i  dopunskog rada definisana je Zakonom o radu, koji se primjenjuje i u sektoru zdravstva.

A.S.

Portal Analitika