Društvo

Speleolozi istražuju Trnovske pećine (FOTO)

0807pecina1
U
pećinama oko crmničkog sela Trnovo istražuje speleološko-ronilačka ekspedicija “Dinaridi – Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena”, na čelu sa Tihomirom Tihim Kovačevićem i Alanom Kovačevićem. Projekat rade u saradnji sa planinarskim klubom “Visokogorci” iz Podgorice, uz odobrenje nadležnog ministarstva i logističku pomoć Mjesne zajednice Crmnica i TO Bar.

Speleolozi istražuju Trnovske pećine (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Ekspedicija je smještena u u kampu pored kuće Veljka Perovića u Trnovu. Ovih dana su, uz pomoć Pavla Pečurice i mještana, očistili prilaze pećinama, i obavili preliminarne ulaske u pećine koje su zaštićene zakonom kao spomenici prirode - Babatuša, Spila i Grbovštica.

Kada završe istraživanje u Trnovu, planirano je da istraže i Vilinu pećinu u Limljanima. Speleologe će posjetiti i ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori, Ivana Sutlić Perić.

Tihomir Kovačević je porijeklom iz Bjelopavlića, a u ranom djetinjstvu njegova porodica odselila se za Hrvatsku.

0807pecina2“Ovo istraživanje smatram prilikom da dam svoj doprinos Crnoj Gori. Istraživanja se rade u cilju  zaštite ovog područja i njegove turističke valorizacije. Crmnička sela su opustjela, a uređenje ovih pećina i njihova turistička valorizacija bile bi prilika da se život vrati u ovaj kraj”, kaže Kovačević, koji je u Hrvatskoj za turiste uredio četiri pećine.

Tihomir Kovačević je istakao kako je u planu ronjenje u oba jezerska oka. Nastojaće, pored ostalog, da dokažu ima li primjeraka podzemne endemske faune Dinarida u ovim pećinama - čovječje ribice ili pećinskih sunđera.

“S obzirom na sličnosti dinarskog područja, vjerujem da bi i u ovom podneblju mogli pronaći ‘zmajevu djecu’, kako u područjima Dinarida zovu čovječju ribicu”, istako je Kovačević.
0807pecina3

Ž.M.
Portal Analitika